LifeStyle

Хората развиват нова сънна болест заради “умните” гривни

0

Носимата електроника в лицето на „умните” часовници, гривни, пръстени и пр. е много полезна понякога. С нея можем да следим колко крачки сме направили за деня и можем да следим доколко добре се наспиваме. С времето обаче тази технология може повече да ни вреди, отколкото да ни помага.

Според ново изследване, публикувано в научното списание Journal of Clinical Sleep, хората се обсебват от това дали се наспиват добре през нощта, а това от своя страна води до ново заболяване.

Сънната болест е наречена Orthosomnia, което се получава от ortho („правилно”) и somnia („сън”). Най-засегнати от заболяването са хората, които използват фитнес гривни и приложения да следят качеството и продължителността на съня си.

В изследването учените коментират, че хората, които стават загрижени да се наспиват добре, не могат да спят добре заради тази мисъл. „Има все повече пациенти, които трябва да се лекуват, тъй като данните за съня им предизвикват грижи както за продължителността, така и за качеството на съня. Пациентите са заети или загрижени да си подобряват данните”, гласи част от текста на научната публикация.

Проблемът с устройствата, проследяващи съня, се задълбочава, когато хората разчитат напълно на тях. Когато техните показатели не са перфектни, те се самодиагностицират с различни проблеми. За пример е даден случаят на 40-годишен мъж, който се оплакал от лек и накъсан сън, както и от раздразнителност, трудно съсредоточаване, слаба памет и умора през деня. След това казал, че тези симптоми му се проявяват, само когато устройството му покажело известие, че през нощта е спал по-малко от осем часа.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега