LifeStyle

Хамбург забранява частично дизеловите автомобили

0

Хамбург е на път да стане първият град в Европа, който да въведе частична забрана на дизеловите автомобили в опит да намали замърсяването. Местната власт обяви, че ще се въведе забрана на по-стари модели дизелови автомобили и камиони по една от главните пътни артерии в центъра на втория по големина град в Германия, започвайки от 31 май. 

Друг ключов път в Хамбург ще бъде забранен за по-старите дизелови камиони, съобщава CNN Money.

След скандала “Дизелгейс”, при който се оказа, че Volkswagen и доста други големи производители, са манипулирали тестовете за вредни емисии, Германия е подложена на нарастващ натиск от страна на жителите да подобри качеството на въздуха в градовете.

Но мощната автомобилна индустрия в страната лобира сериозно срещу окончателните забрани.

Десетки германски градове често превишават границите на замърсяването на въздуха, определени от Европейския съюз, а през февруари върховният съд на страната реши, че градовете имат право да забраняват дизеловите автомобили.

Хамбург е инсталирал около 100 знака, за да предупреди шофьорите за новите правила и да предложи алтернативни маршрути. Градът също така въвежда други мерки за подобряване на качеството на въздуха. Стимулират се велосипедистите, инсталират се и стотици станции за зареждане на електрически автомобили.

Данните от Европейската асоциация на производителите на автомобили показват, че близо една трета от автомобилите в Германия – или около 15 милиона – са на дизелово гориво. Повечето дизелови автомобили, продавани преди 2016 г., ще бъдат обхванати от частичната забрана в Хамбург.

Автомобилите произвеждат около 40% от емисиите на азотни оксиди в ЕС, а повечето от тях са именно от дизеловите двигатели. Европейската комисия изчислява, че над 400 000 души преждевременно умират всяка година поради замърсяването на въздуха. 

 Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега