Общество

Гърция слага 5 имена на масата за преговори с Македония

0

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас ще пристигне в Скопие в четвъртък, за да представи на Македония документ, съдържащ подробно предложение от Атина за уреждане на десетилетия спор за името с Бившата югославска република Македония (БЮРМ). Този документ „разглежда всички отворени въпроси с БЮРМ, както и бъдеща програма за сътрудничество, която ще донесе ползи и на двете страни“, пише гръцкото издание Ekathimerini, цитирайки Кодзиас.

„Изпратих тази програма в Скопие преди няколко дни“, е казал още министърът.

На масата вече има пет имена, по които да се разговаря. Предложенията на Гърция са Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).

Управляващата коалиция в Гърция обаче не е единна спрямо името на Македония. И докато водещият партньор СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас е склонен на по-горните предложения, по-малкият партньор – ANEL (“Независими гърци”), е твърде против в името да има въобще „Македония“. Лидерът на партията и министър на отбраната Панос Каменос нееднократно е заявявал, че няма да приеме думата да присъства в името на северната съседка на Гърция, нито ще се откаже от искането за промяна в Конституцията на Македония.

В края на февруари, в интервю за Reuters, премиерът на Македония Зоран Заев заявява, че правителството му е склонно към Македония да се добави някое географско понятие като Северна, Горна, Вардарска или Скопие. „Предложенията са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие)“, заяви тогава Заев.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега