Коментари

Грозното лице на политическата номенклатура

1

Случаят със Сабрие Сапунджиева може даде вдъхнови забавна комедийка – как влюбената в държавното жилище активистка на ДПС измисля невероятно схеми, за да запази  държавната си работа. И накрая всичко се разрешава магически с още по-комичното и абсурдно създаване на специален закон за заслужили държавни служители, които до живот да ползват почти безплатните си апартаменти.

Истината е, че Сапунджиева не е единствена. Не напразно политици, които иначе толкова много обичат да борят корупцията и нередностите, сега си мълчат. Много чиновници  успяха да купят ведомствените си апартаменти на данъчни оценки, а преди години дори с компенсаторни записи – т.е. за четвърт от така или иначе занижените им цени. Сапунджиева обаче първо решава да ремонтира апартамента си с 46 хил. лв. за сметка на”Фонд затворно дело” и след това да реши да продължи да живее на символичен наем  или да го купи.

Дразнещото поведение на политици, които ползват с последните благинки на социализма – жилища на социални цена, служебни автомобили, привилегирован достъп до медицинско обслужване, няма да спре. Но надеждата е Сапунджиева, с цялото си нахалство и безпардонност да се превърне в символ. Точно както Делян Пеевски, който за жалост не e  единственият пример за брутално възползване от държавната машина. Заради подобни привилегии не само се роди новата политическа и административна номенклатура, но тя e нагледен пример за възползването от служебното положение.

Уж се работи за ползата на обществото, жертват се време и доходи, но основното внимание на тази номенклатура е насочено към уреждането – я на дете за консул, я на съпруг за работа в Ръководство на въздушното движение. Това не само ощетява държавните служители, но и прогнива системата. Защото, докато работиш, някой като Сабрие Сапунджиева си скубе косите как е работила за обществото (макар че никой не е разбрал точно как), а чиновниците саботират държавата.

източник: capital.bg, снимка: в-к “Монитор”


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега