Общество

Гражданите на ЕС могат да кандидатстват чрез приложение за пребиваване след Brexit

0

Великобритания пуска мобилно приложение, чрез което граждани на Европейския съюз, живеещи в Обединено кралство, могат да кандидатстват за пребиваване след Brexit и да продължат да работят или да получават социални помощи в страната, когато Великобритания излезе от Общността.

В момента в Обединено кралство живеят близо 3,5 млн. европейски граждани. Те ще трябва да кандидатстват за т.н. статут на “уседналост”.

Мобилното приложение изисква снимка на биометричния паспорт и на лицето, за да се потвърди самоличността. След това потребителите се насочват към сайт, в който да попълнят своя адрес и да дадат съгласие за проверка на данъчното им състояние. Третата стъпка е да декларират дали имат криминално досие. При тежки присъди, заявлението може да бъде отхвърлено. 

Апликацията бе тествана в периода между ноември и декември в Обединено кралство от над 30 000 души. 81% от исканията са били обработени за една седмица, като няма отхвърлени заявления. Около 10 на сто от общия брой са останали без отговор три седмици след края на експерименталния период. 

За обработка на заявленията британското вътрешно министерство е наело 1900 души. Процедурата струва 65 лири на паспорт, но ще бъде безплатна за гражданите, които вече имат статут за постоянно пребиваване. 

Заявленията ще могат да се подават след 30 март по пощата или в местните администрации. В момента се водят преговори с Apple, за да се позволи на притежателите на iPhone да имат достъп до приложението. 

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега