Бургас, Общество

Готов е проектът за цялостно обновление на парка пред Стария съд

0

Преди да бъде извършен ремонт или ново строителство, трябва да се изготви технически проект с финансов разчет. Това също струва пари и то доста. През миналата и тази година Община Бургас се фокусира върху задачата да изготви голям брой качествени проекти, които да имат най-висок шанс за одобрение при кандидатстване по новите . Един от тях е за цялостна реконструкция на парка пред Стария съд. Той е изготвен като част от проекта “В подкрепа на инвестиционната програма на Община Бургас за 2014-2020 г.” договор за безвъзмездна помощ № BG161PO001/5-02/2012/029 по ОПРР 2007-2013.

Всъщност въпросната територия по документи се нарича площад “Жени Патева” и се намира в югозападната част на ЦГЧ на Бургас. Заключена е между улиците “Уилям Гладстон”, “Цар Иван Шишман”, “Цар Асен I” и обслужваща улица за кв. 178, успоредна на ул. “Шейново”.

Към настоящия момент площад “Жени Патева” се ползва от бургазлии като районен парк. Наоколо има много жилищни сгради. Наблизо са Агенция по вписванията /Стария съд/ и театър “Адриана Будевска”. Съществуващата алейна мрежа е добре развита и се състои от две диагонални алеи и една с форма на полукръг, която ги обвързва. Всички водят към обособеното площадно пространство. С днешна дата настилките са в лошо състояние, парковото обзавеждане е амортизирано и на места липсва. Желанието на Община Бургас е мястото да стане още по-зелено и с няколко модерни дизайнерски решения да се превърне в много по-посещавано.

С оглед запазване на вече наложилите се пешеходни връзки, с проекта се запазва съществуващата алейна структура на парковото пространство. Предвижда се обособяването на допълнителни зелени площи. Настилката пред сградата на Стария съд и театър “Адриана Будевска” ще бъде съобразена с характера и фасадата на сградите, за да ги подчертава. Съществуващата форма на алеите се продължава с настилка в площадното пространство пред сградата. Предвижда се една главна алея, която е продължение на ул. “Патриарх Евтимий” – с широчина 5 м.

Предвид репрезентативната функция на сградата е оформено представително площадно пространство с възможност за масови прояви и временни изложби на открито. Съществуващият паметен знак се запазва и е обособен адекватен достъп до него. Предвижда се поставянето на две беседки в зелената площ.

Ако трябва да се изброи общо, в проекта са заложени следните дейности:

– Изграждане на детска площадка, предназначена за възрастова група 3-12 години;

– Изграждане на места за отдих на открито;

– Изграждане и възстановяване на тротоарни и алейни настилки – различен вид настилка около сградата;

– Използване на иновативни архитектурно-пространствени, композиционни, инженерни и дизайнерски решения за разнообразяване на средата;

– Поставяне на елементи на градско обзавеждане (пейки, беседки, кошчета за отпадъци и др.);

– Внедряване на енергоспестяващо улично и алейно осветление;

– Прилагане на мерки за постигане на достъпна среда (снишавания на тротоари на местата на пресичане, полагане на подходящи тротоарни и алейни настилки);

– Рехабилитация и изграждане на подземна инфраструктура – ЕЛ, ВиК, телекомуникации;

– Изграждане и обновяване на зелени площи, дървесни и храстови видове;

– Обособяване на места за компостиране на растителни отпадъци и за събиране и оползотворяване на дъждовна вода;

– Поставяне на видеонаблюдение на ключови места, за повишаване сигурността и намаляване случаите на вандализъм.

Заснsdfgемане


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега