Политика, Топ новини

Готов е докладът за изграждането на АЕЦ “Белене”

0

До броени дни в парламента ще бъде внесен докладът за АЕЦ “Белене”, чието основно послание е, че трябва да се потърси възможност за реализацията на този проект. Това стана ясно от коментар на енергийния министър Теменужка Петкова, цитирана от Агенция “Фокус”. Петкова е в Сочи за международния форум “Атомекспо” в периода 14-16 май.

Народното събрание възложи на Министерството на енергетиката в срок до 30 юни да подготви доклад с конкретни предложения за най-добрия начин да се оползотворят всички активи във връзка с проекта “АЕЦ “Белене” и работна група е натоварена да разработи всички възможни варианти за оползотворяване на оборудването, заедно с икономическа оценка на всеки от тях. “Смея да твърдя, че сме готови с доклада и се надявам до броени дни да бъде внесен в българския парламент”, заявява Петкова.

Единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до този момент – близо 3 млрд. лева, е реализация на този проект, казва Петкова. “Ако се върви към някои от другите варианти за оползотворяване на оборудването, т.е. проектът да не е на площадката на АЕЦ “Белене”, това означава, че трябва да се отпишат от активите на НЕК близо 1.3 млрд. лв. Те представляват разходите в инфраструктурата и по площадката. Сами разбирате, че това не е най-доброто икономическо решение. Затова сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме за проекта с цел защита и на нашите национални интереси и на енергийната ни сигурност”, заявява тя. За да стартира процесът е необходим мандат от парламента.

От друга страна изграждането на нова атомна централа ще струва около 20 млрд. лв., няма доказан пазар за електричеството от нея, а цената на тока ще е доста над тази от АЕЦ “Козлодуй”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега