Бизнес

Google призна Amazon за най-големия си конкурент

0

„Много хора си мислят, че основните ни конкуренти са Bing или Yahoo, но всъщност това е Amazon”, заяви в Берлин председателят на борда на директорите на Google Ерик Шмид.

Той опроверга твърденията, че Google се радва на безпрецедентна доминация на пазара на онлайн търсенето с думите, че всъщност тя има голям конкурент в тази област и това е Amazon, предава Би Би Си. „Хората не смятат Amazon за интернет търсачка, но ако погледнете за нещо, което да си купите, е по-вероятно да го разгледате в Amazon, отколкото другаде“, каза Шмид. „Видимо компанията е по-фокусирана върхи търговската страна на уравнението, но в корените на бизнеса й тя отговаря на потребителски запитвания и търсения, също както ние“, допълва той.

В последните месеци Amazon влиза в новините с мерки за разрастване извън полето на електронната търговия. През август компанията купи мрежата за онлайн стрийминг на игри Twitch Interactive за около 970 млн. долара. Това бе най-голямото придобиване в 20-годишната й история. По-рано се съобщаваше, че Google също преговаря да купи Twitch.

Междувременно Европейският съюз разследва Google по обвинения в нарушаване на антитръстовото законодателство. През февруари американският гигант избегна глоби от милиарди като се съгласи да даде равна позиция в резултатите от търсенето в Google на конкурентните си услуги, сред които Microsoft.

Въпреки, че Google има доминираща позиция в момента в повече от 90% от пазара на търсене в мрежата, според Ерик Шмид това е временно и някой някъде изобретява или ще създаде „новият Google”. “Някой някъде в гараж насочва спусъка към нас. Знам, защото неотдавна ние бяхме в един такъв гараж. Промяната идва от местата, от които най-малко я очакваш“, каза той.

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега