Бизнес, Общество

Google може да ограничи „правото да бъдеш забравен“

0
Google може да ограничат „правото да бъдеш забравен“, предават световните медии, позовавайки се на информация от съветник на върховния съд в Европейския съюз (ЕС). Според него както американската, така и другите търсачки вече в бъдеще може да не бъдат задължавани да прилагат правото извън пределите на Блока. 

 
Ако поправката бъде окончателно приета от съда на ЕС в Люксембург, това ще бъде голяма победа за Google, която вече три години води битка с френския регулатор за защита на лични данни. Органът в европейската държава настоява, че търсачката е длъжна при поискване да премахва препратки в световен мащаб, а не само в търсенията във националната www.google.fr.  
 
Проблемът, според незадължителното становище на генералния адвокат на съда от четвъртък, е, че ако ЕС нареди премахване на съдържание от уебсайтове, достъпни извън Блока, има опасност други юрисдикции да блокират достъпа на информация до тях. 
 
Технологичната компания срещна подкрепата на множество защитници на свободното слово, според които разширяването на териториалния обхват на „правото да бъдеш забравен“ би нарушило суверенитета на други страни и би насърчило диктаторите да цензурират съдържанието, публикувано за тях в чужди страни. 
 
Окончателното решение предстои да бъде взето в следващите месеци от съда, който по принцип не е задължен да се застъпва на становището на генералния адвокат, но опитът показва, че в повечето случаи го прави. 
 
В рамките на ЕС не е възможно по-нататъшно обжалване.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега