Бургас, Спорт, Топ новини

Голям международен плувен маратон ще се проведе в Бургас

0

Уникален по рода си плувен маратон предстои в Бургас. Събитието “Порт-Бургас” ще се проведе на 28 август край Морска гара, като стартът ще бъде даден в 16 часа. В състезанието ще могат да участват както професионалисти, така и любители. Дистанциите, които организаторите са създали, са две: 2 и 4 км.

Интересното е, че целият маратон ще може да бъде наблюдаван от публиката, което е рядкост за такъв тип събития, на които обикновено зрителите гледат само старта или финала.

До момента има много голям интерес от за заявка от страна на участниците, заяви основният инициатор на идеята Цанко Цанков. Начините за регистрации са два – онлайн на burgasmarathon.com/en или на място в деня на маратона. Съветът на Цанков към желаещите да се тепърва ще се включат в плувния маратон е те да се запишат в сайта, а да не чакат последния момент, тъй като организаторите си запазват правото да прекратят записването, ако бройката на плувците стане прекалено голяма. Сред ентусиастите до този момент има и такива от Германия и Люксембург, а очакванията на организаторите са да се запишат и още чуждестранни плувци.

“Искаме маратонът да има по-голяма масовност сред любителите на плуването, както сред участниците, така и сред зрителите. Условията са като в басейн, с разликата, че тук водата е солена, но е много чиста, а морето е спокойни. Трасето е много добре обезопасено, като освен по вода, сме взели мерки и за сигурността на присъстващите. Предвидили сме и награден фонд за призьорите при мъжете и жените, отделно ще има и игра с публиката, както и още награди за участници в маратона”, заяви пред VoxBurgas.com Цанко Цанков.

Това ще бъде първият като начин на провеждане плуване маратон в България, като той ще се организира по примера на този в Доха, ОАЕ. Цанков смята, че “Порт-Бургас” има потенциала да влезе в международния календар на ФИНА (световна федерация) по плуване.

 

Снимка: sportsgallery.eu


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега