Общество, Политика

Главчев: Ще настояваме да се приемат въпросите от референдума

0

Ще настояваме политиците да се съобразят с волята на хората, гласували на референдума, които казаха, че искат народните представители да бъдат избирани с мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство. Това каза пред bTV председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев. Той също така заяви, че неговата парламентарна група е твърдо против да се ограничават правата на гласоподавателите, независимо дали в страната или в чужбина.

Думите на Главчев обаче са в противоречие с мнението на бъдещия коалиционен партньор на ГЕРБ – „Обединени патриоти“. Пред същата телевизия съпредседателят на ОП Валери Симеонов заяви, че е против въпросите от референдума да се въвеждат в Изборния кодекс. Според него 2.5 млн. българи не са знаели за какво са гласували на референдума, а са се подвели, защото допитването е било заедно с президентските избори.

Също така Симеонов подкрепя идеята на президента Румен Радев гласуването в чужбина да бъде ограничено, чрез въвеждане на изискване за „уседналост“.

Главчев каза, че правителството има други приоритети, но ще се стигне и до момента за промяна на Изборния кодекс. „Когато се стигне до определяне на механизма за провеждане на избори, трябва да се реши тази тема“, каза той.

Председателят на парламента смята също така, че новите министри няма нужда да правят ревизия на работата на служебния кабинет. „Ревизиите на кабинета се извършват от специализираните органи – Сметната палата и Агенция за държавна финансова инспекция. Нека те си вършат работа. Нека не се връщаме назад. Всички видяхме какво се случи досега“, добави Главчев.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега