Общество

Германия иска да запази диалога с Русия

0

Германия желае да запази диалога си с Русия въпреки конфликта около покушението срещу Сергей Скрипал с химическо оръжие, разработено в СССР. Това каза външният министър на страната Хайко Маас.

В интервю за Bild am Sonntag Маас казва, че „несъмнено много от доверието бе загубено заради действията на Русия през последните години“. Но същевременно подчертава, че „ние се нуждаем от Русия като партньор, например да помага за решаването на регионални конфликти, за разоръжаване и като стълб в многостранния световен ред“.

Министърът декларира, че Берлин е готов на диалог и изразява надежда, че доверието ще бъде възстановявано „стъпка по стъпка“, ако Москва желае това.

Германия е една от 18-те държави членки на ЕС, които изгониха руски дипломати. В началото на седмицата Берлин нареди на четирима руски представители да напуснат страната в знак на солидарност с Великобритания, на чиято територия бе използвано руско химическо оръжие срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Вчера Москва предприе реципрочни действия и обяви, че гони четирима германски дипломати, експерти в сферата на сигурността. Съгласно разпространената информация ще трябва да напуснат по един служител на Федералната криминална служба и на Федералната разузнавателна служба, а също и двама представители на военното ведомство, включително военното аташе, което отговаря за контактите с руската армия.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега