Политика, Топ новини

Герджиков за служебния кабинет: Не съм казал нито “да”, нито “не”

0

Председателят на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков обяви, че е имало предварителен разговор с него за поста на служебен премиер на новоизбрания президент Румен Радев.

“Имаше най-общ разговор, като някаква идея, за която аз не съм казал нито да, нито не. Нищо категорично не мога да кажа. Дали ще се стигне до мен, е въпросът. Трябва да се пита Радев”, каза проф. Герджиков в интервю за БНТ, цитиран от Дневник.

Той е най-често спряган в медии и в политически кръгове за служебен премиер, а миналата седмица той заяви пред “Дневник”, че му е намеквано за такава номинация, но към онзи момент няма разговори с него по въпроса. “Само за патриарх не са ме канили”, пошегува се още юристът.

Огнян Герджиков призна, че до някъде се бил изненадал, че е потърсен от Радев за разговор, “защото съм убеден, че има много по-сполучливи фигури от мен” за поста. Той отказа какво би решил, ако бъде поканен да оглави служебния кабинет. “Като се стигне до крайното решение, тогава ще реша дали да приема, или откажа”, заяви Герджиков.

По думите му Радев е балансиран човек, здраво стъпил на земята и ще търси баланс, едва ли би избрал кабинет, “изцяло оцветен в червено или в синьо, или партийно украсен”.

Политическа криза няма, заяви проф. Герджиков. “Това са нормални процеси навсякъде по света – правителство да подаде оставка. Драма би настъпила, ако след като се насрочат новите избори и тогава новият парламент да не може да излъчи правителство. В Белгия, Италия сме наблюдавали такива процеси. Тогава може да се говори за политическа криза”, обясни той.

Според Огнян Герджиков президентът Росен Плевнелиев не е нарушил Конституцията и е постъпил правилно, като е не е назначил служебен кабинет, който би работил само три седмици.

На 22 януари Радев ще встъпи в длъжност. След това той трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи парламентарни избори. “След като встъпи в длъжност, Румен Радев има едноседмичен срок да назначи новия служебен кабинет и едновременно с това да разпусне парламента”, декларира Радев със забележката, че не е специалист по конституционно право.

До два месеца от разпускането на парламента трябва да се проведат нови избори. Така че хипотетично това ще стане на 26 март или теоретично е възможно на 2 април, каза Гердиков.

“Правото никога не сработва напълно, животът е много по-богат от това правото да може да регулира всичко”, каза Герджиков, който е юрист.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега