Политика, Топ новини

Герджиков смени още 7 областни управители, заради участие в изборите

0

Служебният премиер Огнян Герджиков смени още седем областни управители, стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет. С постовете си се разделят губернаторите на Видин, Габрово, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен и Перник.

Преди седмица бяха сменени други 14 областни управители.

Тяхната смяна се е наложила след „проучвания по няколко линии“ и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори“. Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, каза премиерът пред bTV.

Причината за днешните промените е различна.

„Министър-председателят нямаше намерение да прави повече промени в областните управи. През последната седмица в Министерския съвет обаче започнаха да постъпват молби за неплатен отпуск от страна на областни управители, поради желанието им да се включат в партийните листи на предстоящите парламентарни избори”, обясни говорителят на кабинета Ирина Белчева.

По думите ѝ това би поставило под въпрос честността и прозрачността на проведените избори в тези области.

„Ето защо ще има седем смени на областни управители. Няма как да има честни избори, ако областният управител е в листата на някоя от партиите”, каза още тя.

Заедно с тези промени Министерският съвет прие от следващото заседание на него да присъстват и по двама от областните управители, тъй като тяхната работа е много важна за организацията на изборите.

Те ще се канят на ротационен принцип и ще се срещат с кабинета, за да обсъдят хода на подготовката за вота, а също така да информират каква е ситуацията в областта, за която отговарят.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега