Политика

ГЕРБ събра необходимите подписи за промени в Конституцията

0

От ГЕРБ вече имат подкрепата на 97 народни представители за промени в Конституцията (за внасянето на промени в основния закон са нужни 60 подписа).

Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева пред БНТ. Тя уточни, че ГЕРБ ще продължи да събира подписи до края на седмицата и ще търси максимална подкрепа за законопроекта.

“Подкрепят ни от Патриотичния фронт и Реформаторския блок, на АБВ им трябва още време. Но аз разчитам, че след работата във временната комисия също да получим гласовете на АБВ”, коментира Цачева.

Предложените от ГЕРБ текстове предвиждат само промени, касаещи Висшия съдебен съвет (ВВС). Предвижда се разделяне на ВСС на две – съдийска и прокурорска колегия, както и засилване на ролята на инспектората. Мотивите да се правят само тези промени в основния закон са, че това е в правомощията на обикновено Народно събрание и други промени биха паднали в Конституционния съд.

“Все още има дефицит в конституционната уредба на съдебната власт. Всички като граждани имаме резерви към съдебната власт. От друга страна, за инвеститорите български и чуждестранни също трябва да има стабилност. За мен е реалистично до края на тази сесия в пленарна зала да се състои първото гласуване, а на следващата – биха се случили нещата”, прогнозира Цачева.

За приемането на промени в Конституцията са нужни 180 депутати, възможно е това да се случи и с подкрепата на 160 народни представители, но процедурата е много по-дълга.

 източник: btvnovinite.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега