Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Георги Митев: РИК пренебрегна явни нарушения и грешки (ВИДЕО)

0

През последните дни в някои медии излезе информация, че представителят на Реформаторския блок в Бургас д-р Георги Митев е подал жалба в РИК, с която жали резултатите от няколко секции.

Според председателя на ДСБ-Бургас в 10 секции преференциалния вот на няколко партии не просто не е отчетен, а е написан и задраскан. Като основна причина за жалбата, според същите медии, е желанието на д-р Митев да оспори избора на Костадин Марков за депутат на реформаторите от 2-ри МИР-Бургас. За да разберем дали е вярно това се срещнахме с него. Вижте какво каза той пред камерата на VoxBurgas:

Д-р Митев, при вас сме, защото се появи информация в медиите, че оспорвате избора на водача на листата на Реформаторския блок от 2-ри МИР-Бургас Костадин Марков за народен представител в следващото Народно събрание. Това вярно ли е?

Съжаляваме, че трябва да влизам в обяснителен режим, заради проявената некомпетентност и целенасочена атака на някои медии, съжалявам за некомпетентността им, но това съвсем не е вярно и на много ваши колеги съм дал много точно обяснение и съм бил разбран така както трябва. Атаката не е била нито срещу някой, нито е за някой, а поще по-малко е за мен самия. Моята основна идея е, че в 10 от всички СИК, които са дали перфектни протоколи, само в 10 СИК-ове са проявили, може би силно или слабо казано, престъпна небрежност. За мен това е престъпление и не е престъпление срещу мен самия, като кандидат за народен представител, нито е престъпление срещу партията, която представлявам и коалицията, нито е престъпление срещу всички останали партии, които са ощетени по този начин. Най-вече това неглижиране на тази ситуация обезверява нашите избиратели, защото хилядите на площада, които бяха преди месеци, едно от исканията им беше мажоритарен вот. А силата на мажоритарния вот даден чрез преференция е нещо, което в момента закона го позволява и е много жалко, когато няколко секционни комисии, без да обобщавам кой е виновен в секционната комисия, си позволят да не отчетат този мажоритарен вот. Това е подигравка не с партиите, на които не е отчетен, това е подигравка с избирателя. Тогава, когато не е отчетен мажоритарният ти вот е чиста форма на незачитане на твоя глас.

В кои секции има проблеми? 

Секциите много ясно са описани в жалбата, както и много точно е описан предмета на тази жалба. Те са 57, 64, 68, 78, 114, 141, 159, 292, 29, 15 и 20-ти СИК. Това са секциите, в които не само не е отчетен вота на избирателя, така както трябва по закон и по Изборен кодекс, а са и допуснати много тежки документални нарушения. Няма как секционния протокол да изглежда така (бел. ред. – показва протокол от секция, които има задраскани цели редове). След като на едно място има цифра или число, то трябва навсякъде да има цифра или число. Тогава, когато няма изразен вот на избирателя означава, че там трябва да се въведе нула. Аз дълбоко се съмнявам и питам – Това признак на грамотност ли е?, и не на грамотност в първичния смисъл на думата, да можем да четем и да пишем, а в грамотност относно прилагането на закона. Няма как да бъдат отбелязани цифрички, каквито и да са те, в същото време да бъдат задраскани, след което да бъдат зачерктнати всички, и тук (бел. ред. – на протокола) да стои един единствен подпис. Не съм юрист, но би трябвало тези поправки да бъдат съгласувани и подписани от петимата членове на комисията. И ако на тези неща не се обръща внимание – това означава, че няма да вървим напред.

Вие бяхте подали жалби за непреброяване на преференциите и на Европейските избори. Това затвърди ли тогавашната ви теза, че изборната администрация не готова за подобен тип преброяване на гласовете и връща ли на дневен ред темата за редовна и постоянна изборна администрация?

Ще започна отзад напред. Естествено! Темата отново е на дневен ред и рано или късно този проблем трябва да бъде решен. В интерес на истината при подаване на жалби на предните избори за Европейски парламент, предната изборна администрация реагира светкавично и поправиха своите грешки. Затова моето голямо учудване е защо РИК пренебрегват тези явни нарушения и грешки. Това е голямото ми учудване. И още по-голямото учудване е, че избори с преференциален вот в България са вече втори подред. Не знам докога ще правим тези грешки. Повтарям пак, че не става въпрос за преференции дадени за мен, преференции дадени за четвъртия, петия, първия, десетия, двайест и осмия, става въпрос, че всички партии, както виждате в тези протоколи, са ощетени, става дума, че е ощетен избирателят. Как да вярва в мажоритарния вот, как да вярва в преференциалния вот? Представете си, че в тази секция аз съм бил гласоподавател и съм гласувал за вас, за мен или за който и да било друг.

Тоест категорично отричате излязлата информация, че оспорвате избора на Костадин Марков?

Абсолютно категорично отричам. Напротив – ние с г-н Марков, с г-н Живко Табаков, бяхме хората, които сформирахме Реформаторския блок в Бургас, които удържахме реформаторския блок в Бургас, които работихме заедно и ще продължаваме заедно. Самият факт, че аз съм бил на трето място и сме работили заедно дотук и се надявам, че ще работим заедно занапред. Поздравявам г-н Марков с избирането му и се радвам, че Бургас ще има представител на десните сили в Парламента.

Може да гледате цялото интервю във видеото:

Вижте как изглеждат протоколите в галерията:


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега