Бургас, Политика, Топ новини

Ген. Михов: Промените в Закона за отбраната са неприемливи и неприложими

0

Днешното правителство трябва да вземе срочни мерки, за да подобрим състоянието на нашата авиация, заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на АБВ и председател на парламентарната Комисия за отбрана ген. Михо Михов, по време на дебатите на второ четене по промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

„Този закон, не само че е неприемлив за нашата парламентарна група, но той е неприложим. Не са уточнени процедурите. Много от нещата, които днес залагаме, всъщност са скриване на неспособността на редица правителства и министерства на отбраната, да осигурят обикновената задача “Аir Policing”, посочи ген. Михов.

Във връзка с едно от предложенията за измененията чл. 130 ал. 1, предвиждащи охраната на въздушното ни пространство да се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави, членуващи едновременно в НАТО и ЕС, той посочи: „Ние отваряме дипломатически проблеми, които имат не само военно-дипломатически, но и чисто дипломатически характер”.

По думите на бургаският депутат, в решаването на този проблем не бива да се намесва въпроса за народопсихологията.

„По този начин прикриваме неспособността на тези, за които говорих, от 2004 година до сега. Създава у тях успокоение, че ако утре авиацията фалира или капитулира, ниe все пак сме взели някакви мерки, за всеки случай, но това важи за дядо Владика”, коментира ген. Михов.

„Технически, нещата не са приемливи. Ако днес МиГ-29, трябва да извърши съвместно Air Policing с други самолети, не може да го направим съвместно. Румъния, която направи този експеримент с Канада, сама се убеди, че така не става. Връщам се към първите си думи. Считам, че законът ще го приемем, международният договор е този, който може да ни отрезви с кого и как ще сключваме договора, ако се наложи”, допълни той.

Ген. Михов бе категоричен, че ще гласува „против”, но призова, с гласуването на закона да се мисли за два момента – неговата приложимост и неговият международен договор.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега