Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Галя Василева: Младите хора искат сигурност, независимост и шанс за развитие (ВИДЕО)

0

Едно от младите лица на ГЕРБ-Бургас и общински съветник в града Галя Василева ще се включи в предизборната кампания като кандидат за народен представител. Тя е поставена на седма позиция в листата на ГЕРБ във 2-ри МИР, като изпревари дори и ветерана Иван Вълков.

Зад нея стои цялата младежка структура на партията в региона и се очаква тя да получи доста силна преференциална подкрепа. 

Какво я е накарало да се кандидатира и какво ще прави в Народното събрание? На тези въпроси решихме да потърсим отговор от самата нея.

Г-жо Василева, впускате се в надпреварата за място в Народното събрание. Каква е вашата мотивация, защо го правите?

Моята мотивация е това, че получих сериозна подкрепа от местната структура да бъда издигната за кандидат за народен представител, второто нещо, което искам да докажа е, че младите хора сме достатъчно отговорни и способни да работим за доброто бъдеще на страната и това го доказваме ежедневно в работата си. Третата мотивация е, че смятам, че с нещата, с които съм се занимавала досега, с компетенциите, които имам, мога да допринеса за по-доброто развитие на регион Бургас.

Вие сте и настоящ общински съветник в Бургас. Смятате ли, че този предишен опит ще ви помогне в Народното събрание?

Да, аз съм втори мандат общински съветник и смятам, че точно това е пътят по който един млад човек трябва да расте в политиката, като минава постепенно нивата. Работата в общинския съвет, особено в град като Бургас, който изключително динамично се развива през последните години и показа, че с качествени екипи и кадърни хора, които работят може да постигне завидни резултати, смятам, че този опит би ми бил доста полезен в предстоящия Парламент, който ще бъде сформиран.

Доколкото разбирам вашата кауза са младите хора. Какво е първото нещо, което бихте променили в Народното събрание?

Ежедневно работата ми е свързана с млади хора. Имам самочувствието да призная, че съм добре запозната, а и като млад човек, който също има проблеми, с проблемите на младите хора. Младите хора искат сигурност, младите хора искат шанс за развитие и реално погледнато – да се чувстват финансово независими. Това ще бъдат основните теми върху, които ще работя. Чрез програмата на ПП „ГЕРБ“ това е добре обмислено с инвестиции в образованието, чрез промени във висшето образование, с подобряване на средата в детските градини и училищата, където ще се създаде една среда, чрез която младите хора да бъдат още по-компетентни и още по-образовани.

На локално ниво, тук в региона има две студентски каузи. Едната е за създаване на Медицински факултет, а другата от страна на частните университети е прекратяване на дискриминация на студентите от частните ВУЗ-ове. Какво е вашето мнение по тези две теми?

Медицинският университет е една кауза, която, според мен, всеки един бургазлия е приел дълбоко в себе си. За тази кауза работим от много години. За създаването му общината, а и аз като общински съветник, който е от другата страна, активно приветства възможността да се създаде, защото знаем, че един такъв факултет би развил изключително много нивото на здравеопазване в града. Всеки един от нас е имал допир до здравната система и не всеки един от нас е оставал доволен. Затова основен приоритет и на нас като политическа партия, а и като акцент в програмата за регионално развитие на Бургас ще бъде точно този факултет, защото смятаме, че това е стъпката, чрез която ще вървим към по-добри кадри в здравеопазването, които да останат в Бургас.

А какво е мнението ви за дискриминацията към частните висши учебни заведения. Трябва ли частните университети да имат достъп до държавни стипендии и трябва ли да съществува моделът „парите следват студента“?

Самата тема е доста специфична. Самата аз съм учила в частен университет. Дълбоко съм запозната с проблемите, които всеки един студент в частен университет има, била съм свидетел на дискриминацията „държавен-частен“ университет. Смятам, че с диалог и добро сътрудничество с Националното представителство на студентските съвети проблемите могат да бъдат разрешени, като останат доволни и двете страни. За мен най-важното е един студент да не усеща точно тази дискриминация. Трябва така да се оформят нещата, че всички да бъдат равни.

Има ли рецепта, по която да задържим младите хора в България? Всички знаем, че най-големия проблем с младежта в страната е, че тя напуска страната ни. Има ли, че можем да ги задържим в България?

Абсолютно смятам, че това е постижимо. Но естествено това изисква и много работа и много постигнати резултати. Ние никога не сме искали да лъжем хората и да обещаваме неща, които реално няма как да се случат. Истината е, че за да се получи едно стабилно икономическо развитие на една държава това няма как да се случи за една-две години. Това се случва в продължение на десетилетия усилена работа. В момента икономическите резултати на България са доста добри. Смятам, че ако това темпо се задържи с едно стабилно правителство, много млади хора ще останат в България. Естествено всичко е свързано с подобряване на инфраструктурата, с привличане на нови инвестиции. Всичко е взаимосвързано. Много пъти хората казват „да ама ние от пътища не можем да се изхранваме“, да но когато няма добра инфраструктура нито един инвеститор няма да дойде, защото на него няма да му е изгодно. Затова ГЕРБ винаги се е стремил да гради, да надгражда и да подобрява ситуацията, тъй като всеки един от тези процеси е взаимосвързан.

За финал мислите ли, че младите хора ще излязат и ще гласуват?

Искрено се надявам и вярвам, че младите хора ще излязат и ще дадат своя вот за по-доброто развитие на България.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега