Бургас, Политика, Топ новини

Галя Василева: С вота на недоверие БСП се опитва да дестабилизира държавата

0

Галя Василева заяви, че БСП имат конституционното право да внасят вот на недоверие. Според нея обаче трябва да имаме предвид факта, че това е втори вот по време на европредседателството, от което можем да си направим изводи за тактиката на социалистите. „Когато премиерът Бойко Борисов представяше в сърцето на Европа приоритетите на българското европредседателство, БСП внесе първия си вот. Сега, броени дни преди края на европредседателството, внасят втория, което ясно показва, че те не са конструктивна опозиция, те се опитват да внесат смут и да принизят усилията на държавата в справянето с проблемите! Целта им е да дестабилизират обстановката и в обществото да остане като тенденция, че нещата не се случват!”, категорична бе тя.

Протестът на майките на деца с увреждания и неприетата оставка на министър Бисер Петков.

Галя Василева изрази мнение, че проблемът наистина е сериозен. Затова и трябва да се търси комплексно решение, защото самият проблем не е чисто финансов. Народният представител обясни, че за да се случи истинска реформа и да се видят реални резултати, всички съпричастни лица трябва да са на едно мнение. На вчерашното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания обаче е станало ясно, че има разминаване. „За мен е важно всяка една отговорна страна да направи компромиси и да се постигнат общи решения, които да удовлетворяват всяка една от страните! Най-важното, което трябва да направи държавата и в лицето на МТСП, е да бъде добър медиатор между страните, за да придвижи предложенията им!”, категорична бе Галя Василева. Тя още веднъж подчерта, че само с увеличение на средствата няма да се реши проблема. Необходими са нови социални услуги, които да подпомагат интеграцията. Този процес отнема не една или две години, а малко по-дълго време.

„Една оставка на социалния министър разбуни обществото, защото тя беше внесена и приета от премиера. На следващия ден се оказа, че няма да бъде приета, макар че предния ден беше приета. Засега социалният министър си остава, но под условие ли остава той? Вие как разбирате това, че оставката му остана при премиера?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василеваотговори, че тази оставка ясно е показала, че в лицето на министър Петков майките на деца с увреждания виждат човек, който наистина разбира техните проблеми и им оказва подкрепа. Тя добави, че оставането му на поста е знак, че управляващите искат да водят добър диалог и наистина да решат проблемите на хората с увреждания. Водещата припомни, че Бисер Петков е поставил като условие за оставането му на поста да получи пълна подкрепа от МС и попита дали има наистина такава подкрепа и по-специално от премиера и финансовия министър. Събеседникът й отговори, че такава подкрепа може да се получи. Тя добави, че екипът в МТСП наистина работи за решаването на проблемите.

Оставката на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова.

„Кажете ми защо овластени хора, политици се изкушават от подобни „благинки”? Вие наблюдавате ли тази страна от ежедневната практика на министерствата, които във вашата комисия ресорно наблюдавате?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василеваотговори, че по време на европредседателството голяма част от служителите в министерствата биват командировани за различни цели. Що се отнася до конкретния случай, народният представител заяви, че не иска да прави коментари, защото става въпрос за лично решение и то трябва да бъде уважено.

Похвалните думи от страна на президента за работата на правителството по темата за Западните Балкани.

„Между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 се води открита война, но вчера президентът Радев похвали правителството за работата по темата за Западните Балкани по време на европредседателството. „Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Регионът е много крехък, няма гаранция за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите”, заяви Радев и подчерта, че правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог.” Очаквана ли е за Вас тази похвала на Радев за кабинета? От какво е продиктувана, може ли да има затопляне на отношенията между двете институции?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че думите на президента са били съвсем на място. Според нея той получава преки отзиви при срещите си в чужбина за добрата работа на премиера и затова реакцията му няма как да бъде друга и да не кореспондира с реалната ситуация. Важно е президентът в такъв момент да потвърди основния акцент, който управляващите са поставили в дневния ред на Европа. Това са теми, които дълги години не са присъствали в дневния ред на Европа, но благодарение на усилията на премиера Борисов са поставени на масата.

Галя Василева подчерта, че позитивното развитие на страните от Западните Балкани ще има много добро отражение и върху България. „За да се стремим към една балансирана и добре развита Европа просто трябва да загърбим миналото и да продължим напред!”, категорична бе Василева.

Последните социологически изследвания за нагласите на българите.

 „Ако днес имаме извънредни парламентарни избори 22.9% биха подкрепили ГЕРБ, а 22.6% – БСП. Разлика от 0.3% е статистически пренебрежителна, показва юнското национално представително изследване на Агенция „АФИС“. Подобно изравняване на потенциала се случва за първи път от края на ноември 2016 г. насам. Тогава, след загуба на президентските избори, лидерът на ГЕРБ обяви оставка и извънредни избори. В сравнение с май делът на гласуващите за ГЕРБ спада с 3%, а за БСП се увеличава с 3%. В момента Обединените патриоти биха получили 5.4%, а ДПС – 10%. „Воля“ би изпаднала от парламента с по-малко от 2%. Сборът на гласовете за всяка от известните десните партии (ДСБ, Да, България и СДС) е 1.5 и остава далеч под бариерата от 4%. Какъв е Вашият коментар на тези данни?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че когато си в управлението и провеждаш различни политики, те невинаги биват веднага оценени. Тя добави, че успехите по време на българското председателство също няма как да се усетят на момента. Това може би по някакъв начин влияе на мнението на избирателите, но според народния представител е временна тенденция.

„Бихте ли се изкушили да направите предсрочни избори сега, хипотетично, или след подобни социологически изследвания няма да бързате?”, продължи водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че не би искала да коментира. Тя подчерта, че следващата година предстоят важни европейски и местни избори и трябва да се съсредоточим върху тях.

Оценката й за европредседателството.

Галя Василева заяви, че според нея можем да се похвалим с успех. Тя продължи, че не само, че сме поставили темата за Западните Балкани, но работим и по темите сигурност и миграция, както и по дигитализацията. Има голям напредък по кохезионната политика, общ подход по пакета за киберсигурност и съгласие за създаване на агенция за киберсигурността. „Напредъкът е значителен и експертите от българска страна не спират да работят, но най-важният акцент, който ние можем да си изведем, е, че първо доказахме, че сме способни и на второ място, но не по важност, доказахме, че наистина можем за определяме дневния ден на Европа!”, завърши Галя Василева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега