Бургас, Политика, Топ новини

Галя Желязкова: Предстоящото увеличение на пенсиите с 6,7% е най-голямото от години

0

„Планирането за 2020 година увеличение от 6,7 % на пенсиите, е най-високото увеличение през последните години. За първи път за пенсии ще бъдат дадени над 10,5 милиарда лева от които близо 40% ще дойдат от бюджета. До сега сме имали 50 – 60 % от бюджета и това е добър индикатор е за финансовата стабилност. През следващата година се предвижда със 729,1 млн. лв. повече в сравнение с очакваните разходи за пенсии през 2019 г.“ Това заяви от трибуната на народното събрание народният представител от ГЕРБ Галя Желязкова. Тя участва с изказване в рамките на дебатите по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. Той бе приет на първо четене в зала.

Бургаският депутат, който е член и на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика, почерта, че през 2020 г. се запазва минималният размер от 2019 г. на получаване на една или повече пенсии от 1200 лв. Средният  размер на пенсията през следващата година се предвижда да достигне 412 лв. и 28 стотинки което е 8 на сто номинален ръст и 5,8 на сто реален ръст спрямо очакваното ниво от 381 лв. и 74 стотинки за тази година. От 01 юли 2020 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219 на 234 лв,  увеличава се и пенсията за старост от 132 на 141 лв.

„Благодарение на добрата работа на институциите, говорим за бюджет, в който се осигуряват и гарантират по-високи пенсии. В бюджета на държавното обществено осигуряване правителството продължава своите две основни политики, а именно – стабилност и поетапно повишаване на пенсиите. Общата картина в сравнение с 2019 г. е, че бюджетът на ДОО за следващата година е по-добър“.

Желязкова коментира, че прогнозите през 2020 г. са средния осигурителен доход да достигне 1063 лв., което е ръст със 7,8% в сравнение с очакваната му стойност през настоящата година. За социални помощи и обезщетения са предвидени през 2020 г. 99,5 милиона лева или 6,1% повече средства от тази година. Увеличава се максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя от 1400 на 1525 лв.

„Само с поддържането на добра фискална политика и работа в посока за повишаване на инвестициите и изграждане на една благоприятна среда за живот, можем да гарантираме увеличаването на доходите в страната. Нека си кажем нещата открито на фона на красиви думи от опозицията – ние никога не сме използвали подвеждащи обещания.  Нашата политика е да сме открити и да не заблуждаваме. Пенсионната система не е нещо, с което политиците трябва да се заиграват“, категорична бе Галя Желязкова по време на своето изказване.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега