Uncategorized

Франция и Белгия се скараха заради монета

0

Белгия обяви, че пуска монета от две евро, посветена на битката при Ватерло, въпреки недоволството на Франция, според която напомнянето за поражението на Наполеон преди 200 г. може да създаде „излишни напрежения” в Европа, съобщават Франс прес и Паризиен.

„Малко съм изненадан от тази врява. Европа има достатъчно много други теми и важни предизвикателства, вместо да губи време и енергия с този въпрос”, коментира белгийският финансов министър Йохан Ван Овертвелд.

До момента в белгийския кралски монетен двор са отсечени около 180 000 монети от 2 евро, предназначени за колекционери.

Монети трябваше да бъдат продавани по 8 евро и бяха готови за изпращане в цялата еврозона. Приходът от тях ще изчисляваше на 2,45 млн. евро. Ако всичко се разопакова и унищожи, загубата ще е 1,5 млн. евро.

От едната страна на монетата е гравирана статуята на лъва, извисяващ се над бойното поле на битката между армията на Наполеон и водените от Уелингтън обединени войски от британци, пруси и холандци. В битката на 18 юни 1815 г. загиват 12 000 войници и се слага край на наполеоновия поход.

„Франция изрази резерви”, потвърди европейски източник в Брюксел и поясни, че идеята за монетата не е добра в контекста на европейската конструкция. Той повтаря френската позиция, че възпоменателната монета може да създаде излишно напрежение.

С подкрепата на няколко големи европейски страни, Франция е постигнала мнозинство, което би й позволило да спечели, ако въпросът за спорната монета бъде подложен на гласуване от финансовите министри в ЕС, става ясно от думите на белгийския финансов министър.

Белгия все пак не се е отказала да отсече монета за отбелязване на битката, чиито изход оформя границите в Европа. Финансовият министър отбелязва, че се проучва възможността за специална монета със стойност 3 или 5 евро, върху която страна-членка не би могла да наложи вето.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега