Бургас, Общество

Фотография от Бургас ще краси кабинета на кмета на Портсмут

0

Красив фотопейзаж от бургаското крайбрежие получи като подарък Лорд – Кметът на Портсмут Кен Елкъм. Фотосът е подарък от кмета Димитър Николов и бе връчен от бургазлията Теодор Желязков, които е един от изявените възпитаници на университета в Портсмут (University of Portsmouth), в момента продължава магистратурата си по Международни отношения там и същевременно работи за елитно висше учебно заведение.

Срещата е в резултат на покана, отправена от сър Елкъм към един от международните клубове в Университета в Портсмут. Общият брой на всички студенти в града е 25 000, като 4 500 от тях са чужденци от над 150 страни. За последните 5 години броят на българските студенти в Портсмут е около 110, като всяка година идват около 40 нови човека. Българското  общество е едно от най-големите в университета.

Лорд – Кметът е обяснил пред студентите от цял свят какво точно представлява неговият пост и кой има привилегията да носи тази титла. По време на срещата е станало ясно, че само 27 града в цяла Великобритания имат Лорд – Кмет, определян от  управляващия монарх. Лорд – Кметът се избира от 41 члена на общинския съвет, като неговият мандат е една година. Той председателства заседанията на Общинския съвет.

Теодор Желязков се е срещнал официално с Кен Елкъм още през октомври 2017 г. Тогава му е разказал за българско общество в Университета в Портсмут, за родния си град Бургас и за срещата му с кмета Димитър Николов.

Елкъм е останал впечатлен от приликата между двата града, морското им наследство и с удоволствие се е срещнал с българските студенти.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега