Общество

Фондът за лечение на деца ще работи по нови правила

0

Министерството на здравеопазването е подготвило и ще приеме нови правила за работата на Фонда за лечение на деца. Промените, които вече са публикувани за обществено обсъждане, засягат основно проблемите със заплащането на медицинските изделия.

В момента Фондът може да подпомага закупуването на медицински изделия, които не се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), има ги в болничната аптека на лечебното заведение, където ще се лекува детето и е проведена обществена поръчка за изделието. Проблемът е, че частните болници не са задължени да провеждат обществени поръчки, а често лекуват деца, финансирани по линия на общественият фонд, съобщава БНР.

За да могат да бъдат подпомогнати всички деца, независимо от избраната болница, Фондът за лечение на деца вече ще може да провежда обществени поръчки в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки. Дава се и възможност, ако болницата е провела обществена поръчка за медицинско изделие на цена по-ниска от договорената от фонда, да се използва това медицинско изделие.

С проекта се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница.

Промените предвиждат по-голям контрол над работата на Обществения съвет. Ще се подписва проектодоговор между заявителя и Центъра, като той влиза в сила след подпис на директора. Предвижда се заявителят да декларира съгласие дали събрани дарителски сметки да бъдат използвани по искането за финансиране от фонда. Вече и упълномощено лице ще може да подава документите пред фонда.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега