LifeStyle, Общество

Физикът Теодосий Теодосиев е “Мъж на годината” за 2014

0

С относителна преднина в публичното гласуване титлата „Мъж на годината“ 2014, спечели физикът Теодосий Теодосиев. Конкурсът се организира за седма поредна година от Дарик радио и целта му е да отличава успешни български мъже, които са се доказали през изминалата година.

„Златният физик на България“ е създател специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. Той е автор и на уникалната методика за създаване на силов интелект, както и активен общественик.

След споделената в медиите история на физика, който в окайващи условия подготвя младите таланти, 35-годишната му школа в Казанлък получи сграда за провеждане на заниманията си. 10 години по-рано Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския Балкан, където сам предприема ремонт, с идеята да създаде едно място, където младежите да се подготвят на световно ниво за олимпиадите по физика и математика. В интервюто си за Дарик радио преди дни, г-н Теодосиев сподели:

„Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение, аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици. При условие, че в Китай от 14 милиона души избират 5 души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме 6 човека в отбор за олимпиада по физика, а трима от тях ни носят златни медали. Това е сериозно нещо и става с много вдъхновение.“

Другите двама, които тази година събраха най-голям вот от членовете на Академията, съставена от журналисти на Дарик и председателствана от изпълнителния директор на медията Радосвет Радев, са:

  • Боян Петров – алпинист, който изкачи три осемхилядника за един сезон и стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 в Каракорум;
  • Милен Русков – писател, автор на бестселъра „Възвишение”, с който печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година.

Гласуването за  „Мъж на годината 2014“ на официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg. продължи до 12 януари включително. Още със старта на публичното гласуване, бяха отчетени близо 3000 гласа рамките на 2 дни. Вотът за победителя достигна 68,8%, като запазваше относителна преднина през целия период на гласуването. Боян Петров събра 22,4% от гласовете, а писателят Милен Русков 8,8%, което го нареди на трета позиция.

В надпреварата за челната тройка в конкурса „Мъж на годината 2014“ само с няколко точки разлика остана тенисистът Григор Димитров, който попадна в топ 3 на миналогодишното издание. Висок вот събра столетникът дядо Добри, който е пример за добрина и честност на поколения българи. Сред номинираните се откроиха и отец Иван от Нови хан, Обобщен образ на доброволците, които спасиха човешки животи по време на бедствията в България през тази година, Дениз Игнатов – бащата на талантливите 10-годишни пианисти Хасан и Ибрахим, полк. Николай Николов, Максим Ешкенази, д-р Мирослав Ненков, Александър Морфов, Кубрат Пулев и други.

През последните години с титлата „Мъж на годината“ бяха удостоени:

  • 2013 – боксьорът Кубрат Пулев
  • 2012 – Петър Петров, спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия”
  • 2011 – Стефан Стойчев, спасителят от магистрала „Тракия”

Първият „Мъж на годината”, който получава като награда уникална сабя, е Христо Стоичков през 1994 г. Оттогава досега всички победители се награждават със сабя, върху която е гравирано името им.

Церемонията в чест на „Мъж на годината 2014“ ще се проведе през февруари 2015 година. По традиция, на събитието ще бъдат отличени с почетни грамоти и успели българи в други категории. Миналата година традиционната награда “Мис ТВ чар” беше спечелена от Мария Андонова, а със специалната награда „Легенда” Дарик радио удостои големия актьор Джоко Росич. Специалната награда на Andrews „Най-елегантен мъж на годината” ще бъде представена за първи път на церемонията през февруари и ще отличи личността с най-елегантно присъствие в обществения живот.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега