Общество

Финландската полиция получи искане за екстрадиция на Карлес Пучдемон

0

Финландската полиция е получила от испанските власти искане за екстрадиция на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който през последните няколко дни е на финландска територия. Това се съобщава днес сутринта на официалния сайт на ведомството.

“Испания поиска да бъде екстрадиран гражданинът й, който в момента е във Финландия. Полицията уведоми за това прокуратурата и започна обмен на информация с испанските власти”, се посочва в текста.

Вчера бе съобщено, че испанският върховен съд е издал международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието.

Преди това съдът потвърди обвиненията срещу заподозрените по така наречения “сепаратистки процес”. Пучдемон и други регионални политици са обвинени в подстрекателство към бунт. Общо съдът издаде шест заповеди за арест. Освен в Белгия избягалите привърженици на независимостта на Каталуния се озоваха още в Шотландия и Швейцария.

Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври. На територията на Испания е в сила заповед за задържането му. Преди това испанският върховен съд отново беше издал международна заповед за арест на бившия регионален премиер на Каталуния, но впоследствие я оттегли, за да изчака дали ще бъдат потвърдени обвиненията.

Предполага се, че Пучдемон ще остане поне до днес във Финландия, където пристигна в четвъртък вечерта.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега