Бизнес

Fibank върна ликвидната подкрепа от 1.2 млрд. лева

0

Съгласно одобрения от Европейската комисия план, Fibank (Първа инвестиционна банка) погаси получената през юни 2014 г. държавна подкрепа от 1.2 млрд. лв. Международната рейтингова агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка със стабилна перспектива.

През юни 2014 година ПИБ получи помощта под формата на депозит, лихвите по който са формирани на пазарен принцип, уточняват още от Министерство на финансите (МФ).

От там припомнят и че поради ограниченията, свързани с лимита на новопоет дълг, съгласно Закона за държавния бюджет за 2014 г., този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтече на 28 ноември 2014 г.

За целта МФ поиска от Европейската комисия преразглеждане на плана за подкрепата и получи разрешение срокът за възстановяване на държавната помощ да бъде удължен до 28 май 2016 г.

В резултат ПИБ предостави на ЕК план за възстановяване на ликвидността и пое ангажименти за укрепване на ликвидността, усъвършенстване на структурата на корпоративно управление и политиките за управление на риска.

ПИБ, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, също така се ангажира с няколко ограничения за периода на ползването на подкрепата, в това число – да не изплаща дивиденти, да не прилага агресивни търговски практики и да не извършва придобивания.

С 4,4% годишен ръст на активите до 8,775 млрд. лв. към 30 септември 2015 г. ПИБ е третата по големина на активите у нас. През деветмесечието банката спечели 9,952 млн. лв., което е с 59% по-малко спрямо същия период на миналата година, показват надзорните отчети на Българска народна банка.

ПИБ е и на трето място по депозити на домакинства с 6,066 млрд. лв. и на второ място по отпуснати кредити за бизнеса с 4,93 млрд. лв. в края на септември 2015 г.

От началото на годината акциите на ПИБ поевтиняват с 26,43% до 2,062 лв. за брой и 226,6 млн. лв. пазарна капитализация.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега