LifeStyle

Facebook трябва да плаща по €250 000 на ден заради злоупотреба с лични данни в Белгия

0
Facebook получи забрана от белгийския съд да следи и събира информация за потребителите без тяхното изрично съгласие. Ако не спази постановените изисквания, компанията я чакат глоби по 250 000 евро на ден, предава BBC. 

 
На Facebook е наредено да изтрие всички налични към момента данни за белгийски граждани,  които не са били събрани вследствие на дейност в самата социална мрежа. Съдът е решил, че те са генерирани по неправомерен начин и хората не са били запознати в достатъчна степен с практиката на Facebook да ги следи и извън платформата. 
 
Според съда компанията е използвала код за проследяване, известен като „cookies”, за да събира информация за поведението на потребителите при влизането им в други сайтове. 
 
От Facebook заявиха, че ще обжалват решението.
 
Компанията трябва да спре неправомерната, според белгийския съд, практика, както и да унищожи всички получени по незаконен път лични данни. Всеки ден, в който продължава да нарушава изискванията, ще коства на Facebook по 250 000 евро. 
 
Решението идва вследствие на продължителен спор между социалната мрежа и Белгийската комисия за защита на личната информация. Той започна през 2015 г., като още първото дело бе спечелено от органа, но Facebook реши да обжалва. 
 
По-рано този месец социалната мрежа бе застигната от съдебно решение в неин ущърб и от германски съд, като обвинението отново е свързано с нарушаването на личните данни. 
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега