Бизнес

Facebook навлиза на пазара на финансовите услуги

0

Потребителите на социалната мрежа Facebook ще получат възмножност да пращат пари на приятелите си чрез мобилното приложение Messenger, съобщава Financial Times. С това ръководената от Марк Зукърбърг компания навлиза в сферата на директните парични преводи между клиентите.

В този сектор Facebook ще се конкурира със специализирани доставчици на такива услуги като PayPal и Square, а потенциално и с големите банки. Компанията ще осигури на потребителите си възможност да прикачат дебитни карти от системите Visa и MasterCard към своите акаунти във Facebook Messenger и да правят парични преводи към своите приятели в социалната мрежа безплатно.

Мерки за сигурност

Новата услуга, която наподобява популярното приложение на Paypal – Venmo, ще стане достъпна за потребителите на Facebook в САЩ през идните месеци. Те ще могат да правят парични трансфери както чрез мобилни приложения с операционни системи Android и iOS, така и от персонални компютри. Компанията изтъква, че е предвидила мерки за сигурност като PIN кодове и разпознаване на пръстови отпечатъци за устройствата с такива възможности. Така Facebook се надява да избегне проблеми, подобни на услугата Venmo, срещу която има критики, че улеснява измамите и кражбите от банковите сметки на потребителите.

“Ние използваме различни слоеве на софтуерна и хардуерна защита, която отговаря на най-високите стандарти в индустрията. Тези системи за разплащания се съхраняват в защитена среда, която е отделена от останалите части на мрежата на Facebook и е обект на допълнително наблюдение и контрол”, заявява социалната мрежа в официалното съобщение за новата услуга. Защитата ще включва екип от специалисти по измамите, които ще следят за съмнителна активност при разплащанията.

Facebook става поредната технологична компания, която се опитва да навлезе в сектора на финансовите услуги. През миналата година Apple оповести своята услуга за разплащания чрез мобилни устройства – Apple Pay, а интернет гигантът Google представи Google Wallet. Twitter също експериментира със система за директни трансфери между потребителите в сътрудничество с френската S-money, подразделение на банковата група Groupe BPCE. Тази услуга обаче се предлага само на френския пазар.

През 2014 г. Facebook назначи за ръководител на подразделението, отговарящо за Facebook Messenger, Дейвид Маркус, който преди това е бил президент на подразделението за разплащания на eBay – PayPal. Основната му задача е да намери начин за реализиране на приходи от приложението за размяна на съобщения. В момента огромната част от приходите на Facebook идват от рекламите, които обаче трудно могат да бъдат интегрирани в приложенията за съобщения между потребителите. Всякакво успешно решение за монетизиране на Facebook Messenger вероятно ще бъде приложено и в WhatsApp, която беше придобита от Facebook през миналата година срещу 22 млрд. долара.

Международен пазар

Още през миналата пролет в медиите се появи информация, че Facebook подготвя въвеждането на финансови услуги под формата на международни парични преводи и електронни валути. Според информация на Financial Times компанията е разисквала партньорство с поне три базирани в Лондон стартиращи компании, предлагащи решения за трансгранични разплащания. Навлизането на международния пазар на финансови услуги също може да се очаква печелившо зарази силните позиции на Facebook и WhatsApp по цял свят.

Facebook отдавна поддържа бизнес с разплащания, който включва съхранение на данни от кредитни и дебитни карти, с които потребителите плащат за допълнителни опции в игри, включени в платформата на социалната мрежа. Компанията вече притежава различни лицензи за парични трансфери в САЩ и кандидатства за такива в Ирландия, където е европейската й централа.

източник: Капитал


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега