LifeStyle, Общество

Facebook е принуден да публикува как работи с потребителските данни

0

Facebook за първи път публикува своите принципи за поверителност на данните и започва да публикува образователни видеа, за да помогне на потребителите да контролират кой да има достъп до тяхната информация. Всичко това се случва в момент, в който компанията се подготвя за по-строгата регулация в Европейския съюз (ЕС) за опазването на данните, предава Reuters.

Видеата ще покажат на потребителите как да управляват данните, които Facebook ползва, за да им показва реклами, как да трият стари публикации и какво се случва с личната информация, когато изтрият акаунта си, коментира Ерин Егън, главен директор по сигурността на данните във Facebook.

Facebook, която има над 2 млрд. потребители по целия свят, заяви, че никога преди не е публикувала тези принципи – правилата за това какво прави тя с потребителската информация.

Новината е знак за усилията на компанията да се подготви за новия Регламент за защита на личните данни (GDPR), който ще влезе в сила на 25 май. Това ще е най-голямата промяна в регулацията на управлението на данни от раждането на интернет насам.

При GDPR компаниите ще трябва да докладват пробиви в сигурността на данните до 72 часа след случилото се, както и да позволяват на потребителите да експортват данните си и да ги трият.

Принципите по сигурността на Facebook, които са отделни от условията за ползване за потребителите, варират от даването на потребителите на контрол върху личните им данни до това потребителите да притежават информацията, която споделят.

“Съзнаваме, че хората ползват Facebook, за да се свързват, но не всеки иска да споделя всичко с всички, включително с нас. Важно е, че имате избор, когато става дума за това как се ползват данните ви”, коментира Егън. 

Сред принципите по сигурността на компанията е помагането на потребителите да разберат как се ползват данните им, как се опазват, да има постоянно подобряване на контрола и носенето на отговорност пред регулаторите.

Главният оперативен директор на компанията Шерил Сандбърг миналата седмица обяви, че Facebook ще създаде нов център за сигурност на данните, който ще поставят основните настройки по сигурността на данните на едно място.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега