Uncategorized

Европа с остър доклад за затворите и арестите в България

0

Съветът на Европа отправи сериозни критики по адрес на България. Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение или наказание излезе с открито изявление за страната ни. Пресслужбата на организацията е уточнила пред БТА, че в своята 25-годишна история институцията предприема подобна стъпка едва за седми път, като досегашните поводи са давали Гърция, Руската федерация (Чечения, три пъти) и Турция (два пъти).

Критиката е свързана с лошото отношение към задържани в полицията, следствието и затворите, както и с тежкото състояние на местата за лишаване на свобода.

Отбелязва се, че от 1995 г. комитетът е предприел 10 посещения в България, където се е запознал с всички затвори, с изключение на един, както и с множество следствени и полицейски арести. Били са установени сериозни пропуски и в последните 20 години многократно са били съставяни препоръки. Заявява се, че задълженията на страната не са само да улесни проверките, но и да предприеме решителни действия в съответствие с получените препоръки.

Огромната част от препоръките остават неизпълнени – изцяло или частично, се казва в изявлението. Проверките от 2010, 2012, 2014 и 2015 г. показаха липса на решителни действия от страна на властите за подобряването на положението на лишените от свобода, пише в текста.

Комитетът отчита още от 1995 година лошо отношение в полицията и затворите към лишените от свобода, насилие между задържаните, пренаселеност на затворите, лоши материални условия в затворите, следствието и арестите, лоши здравни затворнически грижи, зле обучени надзиратели, проблеми по отношение на достъпа на лишените от свобода до външния свят.

Заявява се, че отговорът на българските власти на препоръките след проверката през миналата година е бил “меко казано неудовлетворителен”.

По-рано тази година представители на Комитета са проверили затворите в София, Бургас и Варна, както и следствения арест на бул. “Г. М. Димитров” в столицата, като не са установили  напредък по препоръките, отправяни в последните две десетилетия. При последната си проверка експертите са получили множество  жалби за полицейско насилие над задържани (плесници и удари, включително с палка).

Броят на тези жалби е нараснал спрямо предходната година в София и в Бургас. Отчита се, че остава  заплахата от насилие над задържани, включително жени и непълнолетни, не само при арестите, но и при разпитите им. Допълва се, че почти не се наблюдава напредък в осигуряването на правна защита срещу полицейското насилие. Рядкост е достъпът до адвокат при задържане с полицейска мярка, а служебните адвокати не се справят с ролята си да предотвратят полицейското насилие. Отчита се, че нараняванията, получени в следствените арести, често не се записват в медицински документи, а при приема в тези арести медицинските прегледи са твърде повърхностни, в присъствието на полицаи и докато задържаният е с белезници.

В столичното следствие обстановката е влошена и са зачестили оплакванията от умишлено физическо увреждане на задържаните. Посочва се, че българските власти признават за епидемични размери на корупцията в затворите. Администрацията и здравните служби искат от затворниците да им се плати за дейности, осигурени от закона, включително превозване до болница, снабдяване със стоки и книги.

В затворите в столицата и в Бургас жизненото пространство на лишен от свобода е едва около два квадратни метра в общите килии. Голяма част от затворниците нямат достъп до тоалетна нощем. Затворите в София, Варна и Бургас са в пълна разруха, пише в изявлението. Повечето от посетените при проверките места са негодни за обитаване от хора, се добавя в текста.

Всички посочени проблеми показват провал на българските власти да се справят с тях, въпреки отправените препоръки, пише в изявлението. Комитетът препоръчва цялостен нов подход към затворническата дейност.

 

 

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега