Общество

Еврокомисията създава нов социален фонд за 100 млрд. евро

0
Европейската комисия ще продължи да инвестира в човешки капитал, като в следващата дългосрочна бюджетна рамка 2021-2027 г. е предвиден нов социален фонд на стойност 101.2 млрд. евро. Той ще се нарича Европейски социален фонд плюс (ESF+), като заложената цел е да се подсигурят необходимите специфични умения и правилните умения, необходими на хората да се справят с предизвикателствата и бързите промени на пазара на труда.

Идеята на Комисията е ESF+ да бъде по-гъвкав и опростен спрямо Европейски социален фонд, който действа в момента. Предвижда се да бъдат следи много от съществуващите различни фондове и програми. Обединявайки ресурсите под шапката на един фонд, държавите членки ще могат да предоставят по-интегрирана и таргетирана подкрепа в отговор на новите предизвикателства, които се появяват в обществото и на пазара на труда в Европа.

По конкретно, ESF+ ще обедини сегашния Европейски социален фонд, Инициативата за заетост на младите хора (YEI), Фондът за европейска помощ към най-нуждаещите се (FEAD), Програмата за заетост и социални иновации и Европейската здравна програма.

„Тези предложения следват основните въпроси, които поставяме в Бялата книга за бъдещето на Европа: какъв Европейски съюз искаме, как ще го оформим и как ще платим за него? Нашите амбиции за по-социална Европа са напълно отразени: нуждаем се от финансиране от ЕС, което да отговаря на нашите политики, за да подкрепяме активно най-уязвимите в нашите общества и да реагираме, когато глобализацията и цифровизацията окажат въздействие“, коментира Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари.

Страните членки с високо равнище на младежите, които не учат, не работят и не се обучават, ще трябва да отделят минимум 10% от финансирането по ESF+ за мерки в подкрепа на младежката заетост. Поне 25% от финансирането пък ще трябва да бъде предоставено за мерки за подпомагане на социалното приобщаване на най-нуждаещите се. ESF+ също така ще подкрепя усилията на държавите членки за интегриране на законно пребиваващите граждани на страни извън ЕС в техните трудови пазари и общества.

Еврокомисията също така предлага Европейският фонд за приспособяване към глобализацията (EGF) да бъде преразгледан, за да може да се използва по-ефективно в подкрепа на съкратени работници. Той разполага с 1.9 млрд. евро. В момента работниците могат да получат помощ от фонда, само когато съкращението им се дължи на променящите се търговски модели или на последиците от финансовата и икономическата криза. Според новите условия подкрепа ще може да се получава и при други причини за преструктуриране, например автоматизация, цифровизация и др., като се вземат предвид новите предизвикателства на трудовия пазар.

С новите правила ще бъде намален от 500 на 250 броят на съкратените работници, при който може да се кандидатства за помощ. Нивото на съфинансиране от фонда, което в момента е 60%, ще бъде изравнено с най-високите равнища на съфинансиране по ESF+ за дадена страна членка. Това означава, че в някои случаи ЕС ще финансира по-голям дял от общите разходи.

Комисията предлага нов фонд „Правосъдие, права и ценности“, който ще включва програмите „Права и ценности“ и „Правосъдие“. Предложеният бюджет на фонда е 947 млн. евро за 7 години, като 642 млн. евро са за програмата „Права и ценности“ и 305 млн. евро за програма „Правосъдие“. Тази програма ще подпомага борбата с неравенството и дискриминацията, по-добрата защита на децата и подобряването на съдебното сътрудничество с цел по-ефективна борба с престъпността и тероризма.

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега