Общество

Еврокомисията представи мащабна промяна на ДДС системата

0

Европейската комисия готви най-големите промени свързани с данъка добавена стойност от четвърт век насам. Предлага се ДДС да се начислява и при трансграничната търговия в Европейския съюз (ЕС), а компаниите ще могат да подават декларации „на едно гише” чрез онлайн портал на собствения си език

„Двадесет и пет години след създаването на единния пазар компаниите и потребителите все още са изправени пред 28 различни режима на ДДС при трансгранични операции. Престъпниците и евентуално терористите отдавна използват тези пропуски, като организират измами”, заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митниците Пиер Московиси.

„Тази анахронична система, базирана на националните граници, трябва да свърши. Държавите членки следва да обмислят трансграничните сделки с ДДС като вътрешни операции на нашия вътрешен пазар до 2022 г. Това ще улесни живота на компаниите от ЕС, които извършват трансгранична търговия, ще намали бюрокрацията и ще опрости процедурите, свързани с ДДС”, каза още еврокомисарят.

Предлагат се и четири поправки, които да влязат в сила от 2019 г. Тези мерки са изрично поискани от държавите членки за подобряване на ежедневното функциониране на настоящата система на ДДС, докато окончателният режим не бъде напълно договорен и изпълнен.

Те включват:

Справяне с измамите: ДДС ще бъде начислен върху трансграничната търговия между бизнеса. Понастоящем този вид търговия е освободен от ДДС, осигурявайки лесна празнота за безскрупулни компании да събират ДДС и след това да изчезнат, без да прехвърлят парите на правителството.

Еднопосочен магазин: За компаниите, които продават трансгранично, ще бъде по-лесно да се справят със задълженията си по ДДС благодарение на “едно гише”. Търговците ще могат да правят декларации и плащания, като използват единствен онлайн портал на собствения си език и съгласно същите правила и административни шаблони, както в родната си страна. След това държавите-членки ще плащат директно на ДДС, както вече е вярно за всички продажби на електронни услуги.

По-голяма съгласуваност: преход към принципа на “местоназначението”, при който окончателният размер на ДДС винаги се изплаща на държавата-членка на крайния потребител и се начислява по курса на тази държава-членка. Това е дългогодишен ангажимент на Европейската комисия, подкрепен от държавите-членки. Вече е в сила за продажби на електронни услуги.

По-малко бюрокрация: опростяване на правилата за фактуриране, което позволява на продавачите да изготвят фактури според правилата на собствената си страна, дори когато извършват трансгранична търговия. Компаниите вече няма да трябва да изготвят списък на трансграничните транзакции за своя данъчен орган (т. нар. “Извлечение за рекапитулация”).

Днешното предложение въвежда също така понятието “сертифицирано данъчно задължено лице” – категория на доверен бизнес, която ще се възползва от много по-опростени и спестяващи време правила. Бяха предложени и четири “бързи поправки”, които да влязат в сила до 2019 г. Тези краткосрочни мерки изрично бяха поискани от държавите-членки за подобряване на ежедневното функциониране на настоящата система на ДДС, докато окончателният режим не бъде напълно договорен и изпълнени.

По изчисления на ЕК над 150 милиарда евро ДДС се губят всяка година, което означава, че държавите-членки пропускат приходи, които биха могли да се използват за училища, пътища и здравеопазване. От тях около 50 милиарда евро – или 100 евро на гражданин на ЕС всяка година – се очаква да се дължат на трансгранични измами с ДДС. Тези пари могат да бъдат използвани за финансиране на престъпни организации, включително тероризъм. Смята се, че тази сума ще бъде намалена с 80% благодарение на предложената реформа.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега