Общество

Еврокомисията очаква повече реформи, борба с корупцията и престъпността

0
В България очакваме да видим повече реформи и по-добър отговор от страна на правосъдието срещу организираната престъпност и прането на пари, по-ефикасни действия срещу корупцията. Това каза на пресконференция днес еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от БТА. Тя коментира доклада на ЕК за оценка на ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на отделните държави в ЕС.

Според Йоурова броят на съдиите в България е висок и не съответства на продължителността на делата. „Обичайно това се дължи на недостатъчен капацитет или на недобра организация на съдилищата“, коментира Йоурова.

От данните в доклада се вижда, че България е сред страните с най-високи разходи за правосъдие като дял от брутния вътрешен продукт (БВП). Между 2010 и 2015 г. процентът е скочил от 0.6 на 0.67.

Средната продължителност на решаване на делата е близо 3 месеца, като това е при положение, че на 100 хил. души се падат по 30 съдилища.

„Радвам се, че данните за България и Румъния в днешния доклад на ЕК за състоянието на правосъдните системи в държавите от ЕС показват, че двете държави са на прав път и не са по-зле от останалите в Общността. Мисля, че това може да се използва като добър пример при следващата оценка по механизма за сътрудничество и проверка, заяви Йоурова.

Източник: Economic.bg

 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега