Общество

Еврокомисарите ще трябва задължително да пътуват по най-евтиния начин

0

Еврокомисарите ще трябва да пътуват задължително по най-евтиния начин. Това заляга в новите правила за поведението им, които Европейската комисия въвежда от днес. Целта е да се постигне повече прозрачност. На всеки два месеца ще бъдат представяни данни за разходите за пътуване на всеки еврокомисар. За първи път подобни данни ще бъдат разпространени следващия месец.

Въвеждат се и по-строги правила за финансовите интереси на еврокомисарите. Те ще трябва да заявяват инвестициите, които надвишават 10 000 евро, независимо дали е възможен конфликт на интереси. В случай на конфликт на интереси покрай дадено имущество на някой еврокомисар, председателят на ЕК ще има възможност да поиска освобождаването от това имущество или прехвърлянето му под доверително управление. Еврокомисарите следва да променят своите заявления в началото на всяка година.
За първи път се дава определение на понятието “конфликт на интереси” и се въвежда принцип, че еврокомисарите не само следва да избягват конфликт на интереси, но и поведение, което може да бъде възприето като конфликт на интереси. Ако бивши еврокомисари възнамеряват да работят в области, свързани с предишната им дейност, първо трябва да се допитат до Етичната комисия на ЕК, предава БТА. Решенията на ЕК и становищата на Етичната комисия по тези въпроси в бъдеще ще бъдат оповестявани.

Също така се удължава “срокът на охлаждане” за еврокомисарите от 18 месеца на две години. През този период бившите еврокомисари трябва да съобщават на ЕК преди да започнат нова работа. Те подлежат и на ограничения по отношение на някои дейности, като например лобирането. За бившите председатели на комисията срокът се удължава на три години.

Прилагането на новите правила ще бъде подпомагано от новата независима етична комисия, която ще може да предоставя съвети и да отправя препоръки. В случай на нарушаване на правилата, което не изисква отнасянето на въпроса до Съда на ЕС, ЕК може да наложи порицание и да го оповести. 
Еврокомисарите ще могат да участват в изборите за Европейски парламент, без да се налага да излизат в отпуск. Комисията ще представя годишни доклади за прилагането на тези правила.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега