Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Евгений Мосинов: За мен е важно БСП да излъчва идеи, да има поведение (ВИДЕО)

0

Утре предстои да бъде избрано ново ръководство на БСП в Бургас. В деня на Освобождението на Бургас от турско робство сегашният лидер на столетницата в града застана пред камерата на VoxBurgas. Евгений Мосинов обяви, че най-важното е организацията да има самочувствие. Освен това червеният лидер подчерта, че е лесно да се критикува отстрани, а нападките от страна на неговите опоненти са халосни патрони.

Здравейте, г-н Мосинов! Първо, честит празник на Бургас!

Честит да е и на вашите читатели!

Какво се случва броени часове преди конференцията, която предстои в Бургас, за избор на ново ръководство?

Нищо необичайно. Това е отчетно-изборна конференция, по принцип при нас, при Българската социалистическа партия Конференцията е висшият ръководен орган на местните структури. Делегатите на тази конференция са проведени след близо 2 месеца събрания. Те ще изберат нов колективен орган на управление – Общинския партиен съвет, нов председател, контролно-ревизионна комисия, председател на комисията. Гласуването при нас е тайно, проведени са събрания в над 130 организации в града ни. Много интересни дискусии имаше по събранията. Обикновено БСП е жива партия и в Бургас. Тези предложения, тези теми, които се обсъждаха ще бъдат анализирани на конференцията. Разбира се, има и избор на органи на управление на партията. Разбира се, част от темите ще бъдат свързани с предстоящите местни избори.

В този ред на мисли ще бъде ли изборът на ново ръководство един катализатор на бъдещи номинации за местния вот през тази година?

Логично е да има връзка между сегашния вътрешно-партиен избор и поведението на БСП оттук-нататък в предстоящата кампания за местните избори. Така или иначе аз като председател на партията и ръководител на групата съветници считам, че и поведението на групата съветници, и поведението на партията, като цяло като местна структура, трябва да бъде ясно, точно, категорично опозиционно на сегашното дясно управление на града. Разбира се, трябва да се анализира методът, начина на управление на града и да се предложи, да се синтезира един по-добър модел на управление на града, един по-социален модел на управление на града. Като това трябва да бъде обвързано със съответните хора, които ние ще предложим и за кандидатура за кмет, и за общински съветници. Аз лично имам амбицията, ако продължа като председател на организацията, листата ни да бъде атрактивна, интересна, от хора, които са познаваеми в града, в един по-широк спектър, да излезем от тясно партийната нагласа да се предлагат само и единствено чисто партийни кандидатури.

Добре, а защо един от останалите кандидати г-н Георгиев (Йордан Георгиев, кандидат за лидер на БСП-Бургас, бел. ред.), който е и ваш колега в Общинския съвет, заявява пред медиите, че водите БСП-Бургас към разпад? Защо се случва това броени дни преди тази конференция? Толкова ли е важно кой ще ръководи партията преди местните избори и кой ще бъде кандидатът за кмет?

Ще ви кажа моето становище. Защо г-н Георгиев се държи така, това е въпрос на негова лична преценка. Аз лично считам, че пред медиите трябва да се изнасят не вътрешно партийни проблеми, а теми и идеи свързани със самата политика, с управлението на града. Не иска да коментирам никого и няма да го направя. За мен е важно БСП да излъчва идеи, да има поведение. Не толкова важно кой води партията, разбира се, изискванията към качествата на председателя са много и те се поставят от членовете, но, вижте, в основата на социалистическата идея стои идеята за колектива. Ние не сме типична лидерска партия. Да, в момента в България актуални са лидерските партии, включително и ГЕРБ. Но социалистическата идея стои на идеята за колектива, за общността. Аз считам, че БСП ще бъде силна партия в Бургас ако има силен колектив. Катализатор на този процес е и председателят. Аз затова съм се опитвал и ще се опитвам, ако бъда утре избран, да създам един силен колектив.

Мислите ли, че колективът ще успее да се възстанови след тези тежки думи изхвърлени в медиите преди конференцията?

Те могат да бъда и халосни патрони, тази тежки, както казвате вие, думи. Организацията трябва да има самочувствие. Лесно е да стоиш отстрани и да критикуваш. Въпросът е да синтезираш позитивна енергия. И аз друго си мисля, и ще го кажа. Според мен не може основната партия в града ни, някой да претендира от нейно име, че тя ще подкрепи сегашния кмет. Ние имаме ясна, точна опозиционна стратегия и становище относно сегашното управление.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега