Общество

Ето кои са сферите с обявени най-много работни места

0

Най-търсените работници от началото на годината у нас са санитари, болногледачи, детегледачи и машинни оператори. Това сочат данните на Агенцията по заетостта.

В бюрата са обявени още работни места за счетоводители и финансови специалисти, продавачи, шивачи, учители, шофьори и медицински сестри. 
 
В агенцията са заявени над 12 500 свободни работни места през януари, като от тях близо 9300 са от частния сектор. В сравнение с една година по-рано сега свободните места са с 10% повече, пише в. “Сега”. 
 
Най-търсен е персоналът, предоставящ грижи на населението като гледачи на деца и др. Обявените свободни места само за месеца са близо 1600. 
 
В преработващата промишленост се търсят близо 950 машинни оператори, както и още над 900 работници. 
 
Само през януари се търсят и над 400 шофьори. 
 
Продължава кризата и за учители. Образованието е заявило 550 позиции. Проверка в някои от районните управления показва, че насред учебната година се търсят доста учители, и то предимно за села и малки градове. Например в две смолянски села нямат по един учител по български език и литература за прогимназията и по математика. Във Варненско се търсят десетина учители според сайта на инспектората, в Пловдивско също има доста обяви за незаети места. И във Видинско има две свободни учителски места. 
 
Официалната безработица в България през първия месец на 2017 година се е увеличила с 0,2 процентни пункта и вече е 8,2%. Това ниво е с цели 2 пункта по-ниско от миналата година, а от Агенцията по заетостта обявиха, че е и най-ниското за януари от 2010 г. насам. Това прави близо 270 хил. регистрирани безработни в бюрата по труда – с близо 67 хил. по-малко от миналогодишния януари. 
 
В началото на годината са започнали работа почти 13 400 безработни. От тях в субсидирана заетост са включени 584 души, а по оперативната програма – нови 430 безработни души.
 
Източник: Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега