Общество

Ето какво време ни очаква през февруари

0

Средната месечна температура през февруари ще бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 14 и минус 9˚ най-високите – между 17˚ и 22˚. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета е от 0˚ до 2˚, в Южна България и по Черноморието – между 2˚ и 5˚, а в планините – между минус 8˚ и минус 3˚. Средната месечна сума на валежите в равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 mm.

В началото на месеца ще бъде предимно слънчево и доста по-топло от обичайното, особено в Източна България, където ще духа умерен югозападен вятър. На 3-ти ще завали дъжд, а от северозапад бързо ще нахлува студен въздух и със застудяването дъждът ще преминава в сняг. Впоследствие валежите ще спрат, облачността бързо ще се разкъсва и намалява. Ще е ветровито и относително по-студено. През втората половина на десетдневието температурите все още ще са по-високи, но по-близки до обичайните. Отново ще има условия за превалявания, отначало от дъжд, последвани от временно понижение на температурите, при което в Западна и Северна България за кратко ще има и сняг, без да се образува трайна снежна покривка.

През второто десетдневие температурите ще се понижат още и ще се колебаят около средните. Ще има и дни със спокойно и слънчево време. Повишена вероятност за валежи има около 12-и и през втората половина от десетдневието. Те ще са последвани и от краткотрайни застудявания.

През третото десетдневие по-голяма е вероятността температурите да бъдат около нормата. Остава и вероятността за чести валежи.

Народни вярвания за времето през февруари

  • През февруари ако има гръмотевици, годината е дъждовна, с чести градушки.
  • Ако има скреж по дърветата през февруари, посевите ще са добри през годината.
  • Вали ли сняг през първата седмица на февруари, годината ще е плодородна.
  • На Трифонов ден, ако времето е добро и ясно, лятото ще е хубаво.
  • Ако завали сняг на Трифонов ден отрано, лятото ще е дъждовно в началото си, а ако е сух студ, сухо ще е и лятото в началото си.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега