Бизнес

ЕС ще представи черен списък на данъчните убежища

0

Министрите на финансите на ЕС се очаква да представят на днешното си заседание в Брюксел черен списък на данъчните убежища,

информира Ройтерс.

След няколко скандала с разкриване на схеми за избягване на плащане на данъци от компании и богати личности, ЕС започна през февруари процедура за изготвяне на списък на данъчните убежища, за да предотврати създаването на т.н. фирми фантоми в чужбина, които в много случаи са законни, но могат да прикриват незаконна дейност.

След продължило около година проучване на 92 юрисдикции, възприемани като евентуални данъчни убежища, експерти на ЕС са подготвили проектосписък на тези, които не покриват стандартите на Общността за данъчна прозрачност и сътрудничество.

Според източник на Франс прес списъкът ще съдържа най-малко 10 държави.

Списъкът обаче далеч не изглеждаше толкова сигурен само допреди няколко седмици и според източник на Ройтерс министрите може все пак и да решат да отложат приемането му.

За да бъдат спечелени скептично настроените правителства, най-ефективните контрамерки, като налог върху трансакциите на данъчните убежища, може да бъдат оставени в правомощията на държавите членки – решение, което да създаде законови “вратички”.

Източникът от ЕС посочи, че е съставен втори, т.нар. сив списък на юрисдикции, които не отговарят на стандартите на ЕС, но са се ангажирали да променят данъчните си разпоредби.

Списъкът е оценяван като победа за страните, които не са особено ентусиазирани от процеса на засилване на данъчната прозрачност, например Люксембург и Малта, тъй като няколко юрисдикции, за които се смята, че играят ролята на данъчни убежища, ще избегнат рисковете за репутацията си, породени от включването им в черния списък.

Министрите могат да решат сивият списък да не бъде обявен публично. Източникът на Ройтерс отбеляза, че той включва около 20 други държави.

Очаква се също така финансовите министри на ЕС да приемат съвместна позиция за облагането с данъци на корпорации като Амазон (Amazon) и Фейсбук (Facebook). Те са обвинявани, че плащат прекалено малко данъци в ЕС, регистрирайки централите си в държави с ниски ставки, като Ирландия или Люксембург.

Освен това стана известно, че вчера Франция е поискала министрите на финансите от ЕС да обсъдят проекта за данъчна реформа на САЩ, одобрен от Сената този уикенд, поради опасения за отражението му върху европейските филиали в Съединените щати. Дискусиите ще имат за цел да се установи кои страни са обезпокоени, а не дали да се приемат контрамерки, отбеляза източник на Ройтерс, цитиран от БТА.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега