Общество

ЕС с мерки срещу найлоновите торбички

0

Европейският парламент ще гласува решение, с което призова държавите в ЕС да намалят използването на най-често срещаните и най-замърсяващи найлонови торбички.

Държавите от ЕС ще могат да изберат между две възможности – или да се постараят средната годишна употреба на тези пликове да не надхвърля 90 тънки найлонови торбички за всеки гражданин до 2019 г. и 40 броя през 2025 г., или до 2018 г. да ги направят платени.

Според статистиката през 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал около 198 найлонови торбички, като близо 90 на сто от тях са били тънки.

Ако не се предприемат мерки, възможно е потреблението на такива опаковки да продължи да нараства. Разчетите показват, че над осем милиарда найлонови торби са се превърнали в отпадъци в ЕС през 2010 г.

Пликовете са направени най-често от петролния продукт полиетилен.  Все още е нищожен процентът на торбичките, които се рециклират.  Полиетиленът се разгражда в природата за повече от 500 г. по експериментални данни, тъй като найлоновата напаст се произвежда от една 50 години. Те са опасни както като „тапи”, запушващи канали и задръстващи коритата на реките, така и за бозайници, птици и риби, които ги поглъщат.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега