Общество

ЕС, Русия, Германия и Иран против нова ядрена сделка

0

Европейският съюз, Русия, Германия и Иран излязоха днес с реакции срещу развалянето на ядрената сделка и договарянето на нова, след като снощи американският и френският президенти Доналд Тръмп и Еманюел Макрон се обявиха за ново споразумение.

Настоящото ядрено споразумение с Иран действа и “трябва да бъде запазено”, заяви днес Федерика Могерини в Брюксел, след като САЩ и Франция обявиха, че желаят нова сделка, предаде Франс прес.

Ръководителката на европейската дипломация заяви и миналия понеделник, че изключва “отново да се обсъжда изпълнението на поетите от нас задължения в рамките сключеното с Техеран ядрено споразумение”. 

ЕС участваше в сключването на договора, подписан във Виена през юли 2015 г. между Иран и групата 5 плюс 1 (САЩ, Франция, Великобритания, Китай, Русия и Германия). 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че съществуващото ядрено споразумение е “без алтернатива”.

“Ние сме за запазване на споразумението в сегашния му вид – това беше продукт на деликатни и напрегнати дипломатически усилия от страна на много държави. Тези усилия заслужават висока оценка. Дали е възможно в сегашната ситуация да се повтори такава успешна работа е под въпрос”, каза още Песков, цитиран от ТАСС. 

Съхраняването на международното споразумение за иранската ядрена програма е водещ приоритет за Германия и то не може да бъде предоговаряно. Това заяви говорител на министерството на външните работи в Берлин с оглед наближаващия на 12 май краен срок за решение на САЩ дали да върнат санкциите си срещу Техеран.

“За нас позицията остава ясна – главният приоритет е да бъде съхранено споразумението за ядрената програма, както и пълното му изпълнение от всички страни”, заяви говорителят. “Споразумението за ядрената програма беше договорено от седем страни и ЕС и не може да бъде предоговаряно, но е и ясно, че абстрахирайки се от самото споразумение, бихме искали да е сигурно, че иранската ядрена програма служи изключително и само за мирни цели.”, добави той. 

Говорителят припомни, че френският президент Еманюел Макрон е предложил допълнително споразумение за уреждане на проблема.

“Трябва да разгледаме това предложение внимателно. Въпросът е при какви обстоятелства Иран би бил готов да позволи подобен процес. Поддържаме тесен и конструктивен обмен на мнения в рамките на тройката от ЕС, както и със САЩ.”, каза говорителят.

Иранският президент Хасан Рохани оспори днес легитимността на евентуално ново споразумение по иранската ядрена програма, реагирайки на вчерашните изявления на президентите на САЩ и Франция, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон.

“Заедно с президента на една европейска държава те казаха: “Искаме да вземем решение за споразумение, сключено между седем страни. Кому е нужно това? С какво право?”, попита Рохани в Табриз, в Северен Иран, визирайки изявленията на Тръмп и Макрон.

Днес Рохани поиска от западните държави да покажат те какво са направили в изпълнение на подписаното през юли 2015 г. споразумение по ядрената програма на Иран.
 
“Искате да решавате бъдещето на споразумението. Тогава първо трябва да ни кажете какво сте направили досега вие по неговото прилагане”, каза Рохани.

Той обвини също така американското министерство на финансите, че е взело за заложник целия свят със своите санкции, насочени срещу банките, търгували с Иран. 

Техеран редовно упреква и европейските държави, че се поддават на натиска на американците, отбелязва Франс прес.

Иранският президент посочи още, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) редовно удостоверява, че Иран изпълнява поетите по споразумението задължения за ограничаване на ядрената си програма, така че да даде гаранция, че не иска да се сдобие с атомна бомба.

“С ядреното споразумение ние засвидетелствахме нашата добра воля на света. Ние искаме да докажем на света, че Иран не се опитва да се сдобие с оръжия за масово поразяване”, каза Рохани.

“С това споразумение ние опровергахме обвиненията и доказахме, че САЩ и Израел лъжат по отношение на Иран от десетилетия”, допълни той.

От пристигането си в Белия дом Доналд Тръмп не спира да критикува ядрената сделка с Иран, подписана и от Германия, Китай, Великобритания и Русия. Американският президент я определя като “най-лошата”, сключвана някога от САЩ, припомня Франс прес.

Без да назовава Тръмп, Хасан Рохани каза днес: “Вие сте само един бизнесмен. Нямате никакъв опит в политиката, правото или с международните договори”. 
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега