Общество

ЕС предлага мерки срещу чужди инвестиции в критично важни активи

0

На европейско ниво се обсъжда въвеждане на механизъм за регулация на чуждестранните инвестиции в Европейския съюз. Това обяви еврокомисарят по търговия Сесилия Малмстрьом, която днес взе участие в неформалната среща „Търговия“, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. На нея бе обсъден цялостният механизъм за регулации на чуждестранните инвестиции в Съюза.

По думите на Малмстрьом се обсъжда въвеждане на механизъм за регулации на чуждестранните инвестиции в ЕС, за да се избегне възможен негативен отзвук при някои критични инвестиции върху други страни членки. По нейни думи механизмът трябва да работи така, че информацията да се споделя по целесъобразен начин.

Според Малмстрьом Европа трябва да приветства чуждестранните инвестиции, но и трябва да бъде бдителна в случаи, в които чуждестранните инвеститори се стремят към придобиването на активи от изключително значение за обществената сигурност. Тя изтъкна амбицията по темата да се постигне значителен напредък по време на Председателството ни.

Еврокомисарят разясни, че функциите за контрол и проверка на преките инвестиции няма да бъде изцяло в ръцете на Европейската комисия, както и че членките на ЕС няма да бъдат принуждавани да приемат ресорно законодателство. Малмстрьом допълни, че вече половината от страните от ЕС имат подобно законодателство и, че в крайна сметка те ще взимат решение, относно качеството и резултата от инвестициите. 

Еconomic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега