Общество

ЕС и Мексико подписаха ново споразумение за свободна търговия

0

Европейският съюз и Мексико подписаха ново споразумение за търговията, част от по-широко, модернизирано глобално споразумение между ЕС и Мексико. На практика цялата търговия със стоки между ЕС и Мексико сега ще бъде освободена от мита, включително в селскостопанския сектор.

Опростените митнически процедури ще продължат да бъдат от полза за промишлеността на ЕС, включително в сектори като фармацевтиката, машините и транспортното оборудване. Споразумението също така предвижда прогресивни правила за устойчиво развитие. Наред с други неща, ЕС и Мексико се ангажираха ефективно да изпълняват задълженията си по Парижкото споразумение относно изменението на климата.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Търговията може и трябва да бъде печеливш процес, а днешното споразумение показва точно това. Мексико и ЕС работеха заедно и постигнаха взаимноизгоден резултат, за да защитят интересите си, като в същото време са готови да постигнат компромис, за да се справят с очакванията на другите. С това споразумение Мексико се присъединява към Канада, Япония и Сингапур в нарастващия списък на партньорите, желаещи да работят с ЕС”.

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом добави: “За по-малко от две години ЕС и Мексико постигнаха споразумение за икономическите и политическите предизвикателства на 21- ви век. Сега откриваме нова глава в дългите ни и ползотворни отношения. Днешното споразумение също така изпраща силно послание към други партньори, че е възможно да се модернизират съществуващите търговски отношения, когато и двамата партньори споделят ясното вярване в ползите от откритостта и свободната и честна търговия”.

Споразумението – веднъж финализирано и одобрено – ще бъде от полза както за компаниите, така и за потребителите в цяла Европа и ще даде тласък на дневния ред на ЕС в областта на търговската политика. Споразумението, което по принцип е ударило днес, обединява търговските отношения на ЕС с Мексико в съвременната ера, като премахва повечето от оставащите бариери пред търговията.

След влизането в сила на предишното търговско споразумение между ЕС и Мексико през 2000 г. търговията между ЕС и Мексико нарасна с около 8% годишно, което доведе до общо увеличение от 148% в търговията със стоки за периода. Независимо от тези положителни резултати все още имаше голяма граница за подобряване на търговските отношения.

Основните елементи на споразумението

1) Износът на селскостопански продукти от ЕС се възползва най-много, като например домашни птици, сирене, шоколад, макаронени изделия и свинско месо.

Ще осигури значителен обем за износ на мляко на прах на един от най-големите пазари, като се започне с 30 000 тона от влизането в сила и се увеличи до 50 000 тона след 5 години.

Ще позволи на ЕС значително да увеличи своя износ на свинско месо в Мексико с безмитна търговия за почти всички продукти от свинско месо;

премахване на тарифите за продукти като шоколад (понастоящем до 30%) и макаронени изделия (понастоящем до 20%);

Що се отнася до митническите процедури, новото споразумение ще доведе до нови правила за опростяване и ускоряване на документацията и физическите проверки на мексиканските митници.

2) Споразумението включва цялостна глава за търговия и устойчиво развитие , която определя най-високите стандарти за защита на труда, безопасността, околната среда и потребителите; въвежда нов диалог с гражданското общество във всички области на споразумението, засилва действията на ЕС и Мексико в областта на устойчивото развитие и изменението на климата, по-специално задълженията, поети от двете страни по Парижкото споразумение относно изменението на климата.

Споразумението също така включва изрично позоваване на принципа на предпазливостта, който вече е залегнал в договорите на ЕС да държи продуктите извън своя пазар, ако няма научна сигурност, че те са безопасни.

Това ще бъде и първото търговско споразумение на ЕС, включващо разпоредби за борба с корупцията, с мерки за борба с подкупите и прането на пари. Широкото глобално споразумение, от което търговското споразумение е неразделна част, обхваща също така защитата на правата на човека, както и главите относно политическото сътрудничество и сътрудничеството за развитие.

3) Споразумението е голяма крачка напред в осигуряването на взаимен достъп на компаниите до правителствени договори както на пазарите за обществени поръчки в ЕС, така и в Мексико. ЕС и мексиканските компании ще бъдат поставени на равна нога, независимо дали представят оферта в Мексико или в ЕС.

4) Новото споразумение отваря търговията с услуги като финансови услуги, транспорт, електронна търговия и телекомуникации. Споразумението също така ще спомогне за развитието на благоприятна среда за икономика, основана на знанието, с нова глава за цифровата търговия. Това ще премахне ненужните бариери пред онлайн търговията, като таксуване на митата при изтегляне на приложение и ще въведе ясни правила за защита на потребителите онлайн.

5) По отношение на защитата на инвестициите споразумението подобрява условията за инвестиции и включва новата система на ЕС за инвестиционни съдилища, гарантираща прозрачността и правото на правителствата да регулират в обществен интерес и също така ще гарантира, че Мексико и ЕС работят за създаването на Мултилатерален съд за инвестиции.

Като цяло, това споразумение ще засили лидерството на Европа в очертаването на глобализацията чрез въвеждане на търговски правила, които са в съответствие с основните ценности на ЕС и ще запазят интересите и чувствителността на ЕС. По този начин тя допринася за преодоляването на предизвикателствата, посочени в документа за размисъл, озаглавен ” Възползване от глобализацията”, представен от Комисията като част от процеса на Бялата книга .

Следващи стъпки

Споразумение по принцип включва най-важните елементи на договора. В някои глави техническите подробности все още трябва да бъдат хармонизирани. Въз основа на споразумението преговарящите от двете страни ще продължат работата си, за да решат останалите технически въпроси и да финализират пълния правен текст до края на годината. След това Комисията ще продължи правната проверка и превод на споразумението на всички официални езици на ЕС и впоследствие ще го представи за одобрение от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

Заден план

Преговорите за новото споразумение с Мексико започнаха през май 2016 г. въз основа на указания от Съвета. Те бяха проведени в съответствие с високите стандарти за прозрачност на Комисията. В допълнение към внимателното разглеждане от страна на Европейския парламент и държавите-членки, Комисията осигури достъп до информация за напредъка в преговорите, като публикува редовни доклади от кръговете за преговори, както и предложения.

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега