Общество

ЕС бърза с ответните мита срещу САЩ

0
Европейският съюз може да наложи първите защитни мерки за сектора на стоманата и алуминия още през юли, въпреки че цялостното разследване ще продължи девет месеца, заяви еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом в интервю за Reuters.

„Можем да приемем предварителни мерки още през юли. Това ще обсъждаме. Ще видим какви са предварителните резултати от разследването. Възможно е“, каза тя, като допълни, че вече има данни, че стомана, предназначена за пазара в САЩ, се отклонява за Европа заради американските мита.

Междувременно Белият дом заяви, че САЩ продължават да имат силни връзки с Канада, Мексико и Европейския съюз въпреки налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от тези страни. „Ние имаме силни връзки с Мексико, Канада и ЕС и те ще продължат дори и след като митата са вече тук“, каза говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Властите на Мексико обаче ще се обърнат към Световната търговска организация (СТО) заради американското решение за митата, се казва в изявление на министерството на икономиката на Мексико.

„Мексико ще започне процес за разрешаване на противоречията по отношение на САЩ в СТО във връзка с мерките против американската стомана и алуминий“, се казва в изявлението. Според Мексико митата нарушават споразумението за гаранции на СТО.

Според оценки на директора на мексиканския Институт за промишлено развитие и икономически растеж Хосе Луис дела Крус Мексико може да загуби между 1.5 и 2 млрд. долара на година заради американските мита. През миналата година обемът на търговията между Мексико и САЩ достигна рекордното ниво от 557 млрд. долара.

САЩ въведоха митата на 1 юни. В отговор на действията на Вашингтон Мексико заяви, че приема аналогични мерки за някои продукти, сред които валцувани продукти, осветителни тела, тръби, ябълки, грозде, различни видове сирена в обеми, които да компенсират загубите от американските мита.

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега