Общество

Ердоган и ЕС ще водят тежки разговори във Варна днес

0

Реджеп Ердоган ще пристигне във Варна днес при изключително затегнати мерки за сигурност. Турският президент ще се срещне с лидерите на Европейския съюз, а форумът, който ще се проведе в двореца „Евксиноград“, е определян като „исторически“.

Очаква се основна тема на разговорите днес да бъдат сирийските бежанци – около 3 млн. души, за които Турция е поела ангажимент да задържа на своя територия срещу пари от Европейския съюз. Ердоган твърди, че ЕС не си изпълнява ангажиментите и „ще постави тази тема на масата“.

Лидерите на ЕС от своя страна твърдят, че вече са платени 1.5 млрд. евро, а ангажиментът е за 3 млрд. евро. Експерти твърдят, че Ердоган ще се опита да издейства още толкова, заплашвайки „да не прави никакви отстъпки пред Европа“.

Той е обещал да донесе и снимки, с които да докаже, че някои държави членки подкрепят кюрдите.
„На тази среща не трябва да се повтаря реториката от 2017 г. Тогава имаше много нападки и обиди. Ние трябва да имаме добри отношения с Турция, защото сме си взаимно нужни.  По темата с миграция, с отпадане на визите, с членството в ЕС“, коментира Андрей Ковачев пред bTV.

Евролидерите признават, че позициите на Турция и ЕС са се раздалечили през миналата година, но те искат да се сближат именно на тази среща.

Европа обаче също има  критики към Турция. Те  са свързани с извънредното положение, което продължава близо 2 години. Гърция и Кипър обтегнаха отношенията си с Анкара последния месец, след като турски военни кораби блокираха инсталирането на газова платформа край Никозия, а няколко гръцки военни бяха хвърлени в турски затвори.

Визитата на Ердоган ще бъде придружена от протест. Организатор е партия “Възраждане”. Мотивът – турският президент не трябва да идва в страната на 26 март,  когато си спомняме за геноцида над нашите сънародници от Тракия.

Журналистите също подготвят своя акция. Асоциацията на европейските журналисти в България ще издаде 95 символични акредитации на името на турски журналисти, хвърлени в затвора от Ердоган.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега