Бургас, Крими, Топ новини

Епископ-менте ще лежи 7 години за измама с ремонт на манастир в Бургаско

0

Общо наказание 7 години лишаване от свобода при строг затворнически режим наложи Районен съд – Бургас на Тоньо Тонев, след като групира наказанията му наложени по 7 присъди.

Районен съд – Бургас го призна за виновен в това, че за времето от 02.10.2009 г. до 05.10.2009 г. в гр. Бургас, с цел да набави имотна облага за себе си и за управляваното от него юридическо лице „Реформирана православна църква“ /“РПЦ“/, като длъжностно лице – председател на това юридическо лице, възбудил и поддържал заблуждение у управител на строително дружество от гр. София, че има правомощия да избере фирма и да възложи извършването на ремонт на манастира в с. Голямо Буково, област Бургаска, и че след предоставяне от страна на управителя на фирмата на сума в размер на 40 000 лв., представляваща предварителна гаранция за наличие на средства за добро изпълнение, възнамерява му да възложи извършването на ремонта на обекта. По този начин подсъдимият причинил на бизнесмена имотна вреда в размер на 8 000 лв., внесени по сметката на „РПЦ“ на 02.10.2009 г. и имотна вреда на фирмата в размер на 32 000 лв., преведени по сметката на „РПЦ“ на 05.10.2009 г., или общо в размер на 40 000 лв., като деянието е извършено повторно в немаловажен случай и измамата е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Районен съд – Бургас разгледа процеса като съкратено съдебно следствие по молба на подсъдимия и след като той призна фактите в обвинителния акт и заяви, че не желае да бъдат събирани доказателства в съдебното производство. Съдът му определи наказание 6 години лишаване от свобода, което намали с 1/3 предвид реда, по който протече делото, и постанови той да изтърпи 4 години лишаване от свобода. Съдът групира това наказание с наказанията, наложени му с 6 присъди от други съдилища в страната и постанови той да търпи най-тежкото – определеното му от Софийски градски съд през 2013 г. – 6 години лишаване от свобода. Решаващият съд увеличи това наказание с 1 година лишаване от свобода, предвид осъществената от подсъдимия интензивна престъпна дейност. Така Районен съд – Бургас му определи окончателно наказание 7 години лишаване от свобода.

Той има 11 минали осъждания, включително от Районен съд – Варна, Районен съд – Хасково, Районен съд – Несебър и Софийски градски съд.

По делото е установено, че през 2009 г. подсъдимият регистрирал юридическо лице „БПЦ“, на което бил единствен управляващ и представляващ. По същото време той бил ръкоположен като епископ и приел църковното име Отец Антоний. Като такъв служел в църква към синода на дядо Инокентий. При осъществяване на дейността си той често посещавал манастира в с. Голямо Буково.

Тонев започнал да търси сериозен предприемач, който да реализира проект за възстановяването му и чрез свои познати се запознал с пострадалия бизнесмен. На няколко срещи те обсъдили ремонта. Подсъдимият се представял като председател на „РПЦ“, която била оправомощена да се занимае с реконструкцията на този манастир с финансиране от европейски програми за възстановяване на храмове и манастири на малки верски общности. Тонев обяснил, че като председател на „РПЦ“ имал правомощие да избере фирмата, която да осъществи ремонтните дейности. Той харесал представените от строителния предприемач презентации на дейността му и поискал 40 000 лв. да бъдат внесени по сметка на юридическото лице, като гаранция за наличие на средства за добро изпълнение.

Съгласно тази уговорка бизнесменът внесъл по предоставената му банкова сметка 8 000 лв. След следващия ден Тонев му казал, че колкото по-бързо преведе остатъка от исканата гаранция, толкова по-скоро ще получи проекта и авансово плащане. Предприемачът изпълнил това, но след като изминали 10 дни авансовите суми не постъпили по сметката му. Той не успял да се свърже с отец Антоний и сигнализирал полицията за случая.

Тонев каза пред съда, че много съжалява за стореното. Търпяното от него в момента наказание му било въздействало превъзпитателно, уточни той.

Присъдата на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Бургас.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега