Политика

“Екзакта”: Ако изборите бяха днес – ГЕРБ печели с 10% повече от БСП

0

Ако изборите се провеждаха на 27 май, със сигурност в следващия състав на Народното събрание биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ. Това показват данните от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”.

Към момента запазват шансовете си за присъствие в следващия парламент както “Атака”, така и АБВ.  ГЕРБ е първа политическа сила с 24,5%, а БСП – втора с 14,4%. Електоралната тежест на ДПС в края на месец май е 7,3%, а на РБ – 6,2%. Следват ПФ с 5,1%, “Атака” – с 3,4% и АБВ – с 2,8%.

Списъкът на най-одобряваните министри отново се оглавява от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е одобрявана от 55% от пълнолетните българи или с 2% по-висок в сравнение с месец април.

Здравният министър Петър Москов през май, както и през април, е втори сред най-одобряваните министри, с рейтинг от 46%. „Огласените мерки за реформи в сферата на здравеопазването безспорно пораждат и съпротива, и критични коментари, но данните от изследването показват, че той разполага със значителен ресурс от обществена подкрепа за реализация на намеренията си”, коментират от „Екзакта”.

Трети сред популярните министри е Ивайло Калфин, четвърти е Томислав Дончев. Лиляна Павлова, Петър Москов, Ивайло Калфин и Томислав Дончев са и министрите, за които одобрението е повече от неодобрението.

В топ 10 на българските политици намират място един настоящ кмет (Йорданка Фандъкова), шестима министри в настоящия кабинет на ГЕРБ, един бивш президент и настоящ лидер на партия (Георги Първанов), настоящия президент, настоящият председател на парламента, настоящ заместник председател на парламента (Красимир Каракачанов) и настоящ лидер на парламентарна група – Валери Симеонов.

Армията и полицията остават най-одобряваните институции у нас. Те получават приблизително равно одобрение – 34% одобряват дейността на армията, а 33% – дейността на полицията. Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите с най-ниски нива на одобрение сред българите (одобряват ги по 14%). Неодобрението към прокуратурата възлиза на 63%, а към съда – на 66%.

Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция от 69% от българите. В последните дни на май правителството е одобрявано от 31% от българите, а министър-председателя Бойко Борисов – от 44%.

Проучването е проведено в цялата страна между 20 и 27 май, 2015 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 90 населени места. Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на Exacta Research Group.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега