Общество

Експериментът “безусловен базов доход” се провали във Финландия

0

Финландското правителство реши да не разширява експеримента с безусловния базов доход. В момента той обхваща 2 000 безработни финландци, които получават като основен доход месечна сума от 560 евро. И, най-вероятно, държавата ще се откаже от този тип социално подпомагане и ще търси нов подход да реформира системата.

“Решимостта на правителството се изпарява и те отхвърлиха допълнителното финансиране”, каза Оли Кангас, един от архитектите на експеримента, пише BBC.

Някои смятат, че безусловният базов доход е начин да се стимулират безработните да започват временна работа. Аргументът е, че ако се плаща универсално, основният доход би осигурил гарантирана защита. Поддръжниците твърдят, че такъв базов доход би повишил мобилността на пазара на труда, тъй като хората все още ще имат приходи при смяната на работните места.

Двугодишната пилотна схема във Финландия стартира през януари 2017 г., което я направи първата европейска страна, която изпробва безусловен базов доход. 2 000 участници – всички безработни – бяха избрани на случаен принцип.

Но експериментът няма да бъде удължен след тази година, тъй като сега правителството разглежда други схеми за реформиране на финландската система за социално осигуряване.

“Малко съм разочарован, че правителството реши да не го разширява”, каза професор Кангас, изследовател във държавния Институт за социално осигуряване (Kela). Говорейки пред ВВС от Турку, той каза, че правителството е отхвърлило искането на агенцията за допълнителни 40-70 млн. евро, за да финансира предоставянето на безусловен базов доход за група работещи финландци, вместо да ограничи експеримента до 2 000 безработни.

Друг изследовател на Kela, Миска Симанайнен, заяви, че “реформата на системата за социална сигурност е в политическия дневен ред, но политиците обсъждат много други модели на социална сигурност, а не просто базов доход”.

Когато Финландия стартира експеримента, равнището на безработица бе 9.2% – по-високо от това на северните ѝ съседи. Това, както и сложността на финландската система за социални помощи, подхранват призивите за амбициозни реформи в областта на социалната сигурност, включително пилотния базов доход.

Пълните резултати от програмата няма да бъдат съобщени до края на 2019 г.

През февруари тази година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че универсална кредитна система, подобно на въведената в Обединеното кралство, ще работи по-добре от базовия доход във Финландия.

Според проучването на ОИСР данъкът върху доходите трябва да се увеличи с близо 30%, за да се финансира безусловен базов доход. Документът също така твърди, че базовият доход ще увеличи неравенството в доходите и ще повиши нивото на бедност във Финландия от 11.4% на 14.1%.

Обратно, ОИСР заяви, че универсалният кредит ще намали процента на бедност до 9.7%, както и ще намали сложността на системата на обезщетенията. 

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега