Бургас, Политика, Топ новини

Екоминистерството търси вариант да връщаме пластмасови бутилки в магазина срещу заплащане

0

Има вероятност да се въведе системата за връщане на пластмасови бутилки в магазина срещу заплащане и у нас. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и води Ивелина Василева.

Оказва се, че подобен принцип е разрешен от българското екологично законодателство, но през 2011 г. анализ е показал, че практиката ще бъде икономически неефективна. Министър Василева поясни, че в момента германска фирма ще представи подробен механизъм, по който може да заработи системата, така че да бъде изгодна и за производителите и желаещите да я въведат в търговската мрежа.

„Законът го позволява, казва, че би могла и такъв тип система за таксуване да бъде въведена. Икономически не е ефективно за този, който би желал да приложи подобна практика. Проведохме среща с представители на германски фирми, които са въвели тази система. Те я разпространяват не само там. Например наскоро са направили и в Албания подобен успешен проект”, посочи министърът.

„Разбрахме се с тях да ни представят механизма, който са въвели, да разгледат нашето законодателство и системата, която е въведена на територията на страната. Заедно с колегите от дирекцията, ако е необходимо да се продължи в тази посока, да се изследва възможността да се въведе тази система”, обясни министър Василева.

източник: dariknews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега