Бургас, Общество

Еко отопление заменя печките с дърва в Бургас

0

Бургаските квартали, който нямат централно топлоснабдяване, ще бъдат подпомогнати догодина с осигуряването на алтернативни и екологични методи на отопление.

Това е залегнало в бюджета на Община Бургас за 2019 г. Дейностите са по Оперативна програма “Околна среда”.

Механизмът ще бъде приложен първо в кв. Долно Езерово, където голям процент от населението се отоплява на дърва и въглища. Предвижда се там да бъдат осигурени печки и котли на пелети, газ, климатици и термопомпи.

„Целта на проекта е да постигне подобряване качеството на атмосферния въздух (КАВ) в общината чрез намаляване на наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10), като резултат от използването на твърди горива за битово отопление на населението.”, заяви кметът Димитър Николов.  

Допълнително от реализацията на проект, финансиран по програма Life, ще се възползват още около 2000 домакинства на територията на община Бургас.

Освен това през следващата година са предвидени средства за независим мониториг и оценка на качеството на атмосферния въздух.

Увеличен е бюджетът за поддържане на чистота на улици и обществени пространства с цел намаляването на фините прахови частици. За целта се предвижда по-интензивно миене на улиците, особено през активния летен сезон.

Предстои подмяна на цялата система по сметосъбиране и сметоизвозване, включително подмяна на старите контейнери с нови, които ще позволят мерене на количеството отпадък. Предвидена е цялостна подмяна на механизацията, която обслужва контейнери и механизацията за почистване на обществените територии – изцяло нов автомобилен парк, отговарящ на стандарт Евро 6 на сметосъбиращата, извозващата и почистващата техника, което ще спести вредни емисии във въздуха.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега