Общество

ЕК забранява прахосмукачките с мощност над 900 вата от септември

0

Във всички страни членки на Европейския съюз от септември е забранена продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата. Мярката е част от европейските правила за повишаване на енергийната ефективност.

Решението бе взето от Европейската комисия още през юли 2013 г. и бе мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия. Тогава бе спряна продажбата на домашните уреди с мощност над 1600 вата.

Прахосмукачките, които са над 900 вата ще бъдат забранени за внос. Вече наличните в големите вериги обаче ще бъдат изчерпани, но трябва да докажат с документи, че доставката им е била преди 1-ви септември.

Въвеждането на ограничението е малко вероятно да се отрази на търговията. Повечето производители от няколко години пускат на пазара двигатели с мощност по-малка от 900 вата.

Противниците на мярката твърдят също така, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия.

Освен с по-малка мощност, уредите трябва и да не са толкова шумни. Новата техника за почистване да не бъде по-шумна от 80 децибела. Сега масово разпространените прахосмукачки могат да стигнат и до 95 децибела.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега